2010-04-12 21 瀏覽
今日終於都可以一嚐 798 Unit & Co 的 Lunch & Tea Buffet,點解會係Lunch & Tea?因為佢真係一個可以比你坐响度食足幾粒鐘嘅磨爛蓆buffet!只要比 $98+10%,你就可以從中午 12:00p.m.食到 5:30p.m.(If you can!或且有人可以,but not me!)相信尼個真係可以算係全港最平、時間最長嘅buffet了!話說老公大人竟然唔介意同我哋走出尖沙咀食餐飯,預祝佢嘅 birthday!(老公Happy Birthday!)於是我又可以去上次上網 serach倒嘅798 試一試佢係咪真係咁食!因為就算你有幾平、時間有幾長,D 食物唔好食嘅話,都係嘥鬼氣嘅啫!不過講到明先,佢哋嘅 buffet只係比張紙你 tick order嫁咋;而且選擇唔多,主菜得 20款(其中一個仲係餐湯),而甜點方面亦係 20款(其中一個係雪糕)。雪糕有兩款,味道應該係視乎廚師而定嘅!今日就係:香茅同薑,但後來 last order時,佢比錯咗薑味仔仔;而香茅又無晒,所以咪比咗個海鹽我哋。嘩!痴鬼線嘅!個 waiter仲話味道唔錯?!簡直好似放咗 D
相信尼個真係可以算係全港最平、時間最長嘅buffet了!
waiter仲話味道唔錯?!簡直好似放咗 D鹽落口咁!咸到ㄚ!(阿廚師先生點解會
有 D咁爛嘅 idea呢?)除咗海鹽D咁獨特嘅口味我同仔仔都接受唔倒之外,香茅
好好味,佢有點檸檬嘅酸味好正!A!佢真係雪糕嚟嫁,唔係雪葩!其實個味都
OK ㄚ,又唔會太辣,不過仔仔唔鐘意鎮薑味啫!Hey child……
至於主菜方面,每一個人都可以點一個迷你和牛漢堡,老公話連埋蕃茄食就好 D,
仔仔就話味道 OK!而我哋一至都讚嘅有:茴香小羊扒燒豬扒配薯蓉焗芝士通粉
香辣蕃茄意大利火腿長通粉鄉村煎腸風乾火腿蜜瓜卷。雖然羊架有點騷
,但很嫩滑,好味。燒豬片入味之餘又夠嫩滑,正!兩個通粉以芝士最香,但亦較漏,
而通粉則非常彈牙!另外,煎腸仔是白色的豬肉腸,好食歸好食,但係味道較咸。
反而風乾火腿是人所共知很咸的,他們卻醒目地切到非常非常薄及少塊;再包住
薄片哈蜜瓜,雖然無蜜瓜咁甜同淋身,但是因為有哈蜜瓜的微甜和爽,所以食落去
個口感都唔錯嫁!
另外,我同老公都鐘意少少辣的墨西哥燴雞薄餅,佢野味得嚟又夠薄身,食多件
都唔會漏。酸酸的靑檸小八爪魚,爽口又醒胃,最啱係食完 D較漏嘅野之後,用嚟
清清個口。查實個賓尼廸水煮蛋英國鬆餅,本來都唔錯嘅!個蛋滑得嚟又有蛋汁漏
出嚟,啱晒我!不過佢衰在個蛋無味,如果放 D鹽,就prefect嗱!香辣炸雞粒雖然
係好香口,但點解會凍嘅??唔通我哋太遲嚟到?!(成 3:45p.m.先去到)佢哋又
或且太早炸定晒?!

A!我要大讚嘅係野菌酥角,佢香口得嚟又夠酥脆,好正嫁!你一定要點嚟試試!
甜品方面,因為我哋太遲先至去,所以我和仔仔至愛的木糠布甸、芒果布甸、
tiramisu同焗軟心朱古力蛋糕都無晒囉!可惜可惜,唯有下次啦,反正佢哋 D野又
幾好味!算啦!我哋無 book位都仲有得食,已經算好好彩!唔知係咪仔仔之前食
得勁多小忌廉泡芙,所以佢鐘意嘅合桃朱古力蛋糕(brownie),都只係食咗1粒啫
!我就覺得細細粒嘅 brownie好 prefect,因為佢 fit 晒D想食,但又怕漏嘅人(我)
!一口一粒,very good!
而最古唔到平時唔鐘意食椰絲嘅仔仔,怕漏嘅我同老公,一家都鐘意食香檸椰絲棒
,又甜又酸好好味呀!建議怕漏朋友兩個人share一條。我自己要讚嘅係香蕉拖肥批
,又滑又香,好 O嫁!
今餐三個人又食到撐住個肚,又好味又抵,我同老公仲飽咗成晚,攪到晚飯都無食
添!埋單都只係 $323.4乍!

呀!每人仲包個 drink添!有 juice飲嫁!我個咖啡都 OK,但老公就話個凍檸茶太
甜喎!嘿 D 網上嘅comments成日話尼道 D service 差,我就覺得佢哋雖然無乜笑
容,又唔係成日加水,但大至上都 OK呀!我會再去囉!
By the way,佢哋雖然係樓上舖,但佢哋有個小小嘅戶外露天位置提供比煙民方便
方便嫁,咁一眾煙民唔洗走上走落囉!

2010-04-11
慶祝紀念