2019-03-31 94 瀏覽
位於金馬倫道嘅呢間小店,裡面嘅裝修簡約整齊,比起傳統粉面店坐得更舒服,感覺更高級。幸好還未到晚飯時間,唔會坐得太過擠拥。餐廳叫潮丸,主打係丸類,但睇返餐牌,仲有好多招牌菜,例如牛三鮮,魚三鮮,滷水拼盤,好多唔同款嘅小食。每一枱都有3款辣椒醬,有紅椒,黃椒同傳統辣椒油,試晒3隻後,我比較喜歡黃椒辣中帶甜。牛三鮮有牛腩,牛肚,牛根,但就無牛丸,所以唯有自己加$15特級牛丸王。特級牛丸王質感結實,好彈牙爽口,果然係特級!牛腩炆得好冧好入味,牛肚厚身,咬落去啖啖肉,唔會好靱,牛根又冧又有膠質,果然好鮮。魚三鮮有魚旦,魚片頭,同魚皮餃。魚旦好彈,好鮮甜,魚片頭同魚皮餃亦一樣好味,比平時任食火鍋嘅更新鮮,更甜。滷水拼盤有好多款,有滷蛋,五花肉,豬手,豬大腸,豆腐。豬手大大件,好入味,豬手皮好彈牙,裡面嘅肉炆得好冧。呢個拼盤份量超多,非常抵食。

自家牛三鮮

潮州魚三鮮