2023-07-06 56 瀏覽
趁媽咪生日,又有藉口食好野😋 連續13年攞米芝蓮一星既富豪酒家,主打阿翁鮑魚,叫左個超值吉品鮑美食宴套餐,每位$1180。蟹肉竹笙燴花膠蟹肉份量慷慨,食到啖啖蟹肉。湯羹味道香濃,仍未有遮蓋到蟹肉嘅鮮香,花膠同竹笙更加係吸收晒精華。35頭吉品鮑鵝掌鮑汁出色,令人忍唔住一口接一口。鮑魚有嚼頭,口感煙韌,味道鮮甜。鵝掌吸盡鮑汁香氣,甘香軟滑。鮑魚汁唐生菜膽蔬菜爽脆,鮑魚汁令味道提升,舒服嘅口味。-蒜香老虎斑頭腩外脆內軟,外層有淡淡蒜香,內裡肉質依然保持嫩滑,沒有過多嘅調味,啱啱好。富豪脆皮炸子雞炸子雞係靚靚嘅金黃色,皮脆肉嫩,充滿鹹香,亦唔會過分油膩。迷你鮮蝦荷葉飯米飯粒粒分明,帶一點荷葉香氣,每口飯都好入味,唔覺得單調嘅味道。最後試埋生磨蛋白杏仁茶心同自家製精選甜美點兩款,最緊要係媽咪食得開心👍🏻👍🏻

蟹肉竹笙燴花膠

35頭吉品鮑鵝掌

鮑魚汁唐生菜膽
蔬菜爽脆,鮑魚汁令味道提升,舒服嘅口味。
蒜香老虎斑頭腩

富豪脆皮炸子雞
炸子雞係靚靚嘅金黃色,皮脆肉嫩,充滿鹹香,亦唔會過分油膩。

迷你鮮蝦荷葉飯