2017-06-10 764 瀏覽
到晚上便相約好友在東涌晚餐,選了這間My Thai Bar 泰國餐廳,早已聽聞這餐廳質素不俗,吃過果然十分有驚喜先點了Oli喜歡的泰式柚子大蝦沙律,柚子清甜冇澀味大蝦肉質亦挺爽,吃得大家滿心歡喜。 泰國菜中我最喜歡就係泰式生蝦,可惜這兒用上虎蝦沒有草蝦那般爽脆鮮甜,而生蝦汁尓非我喜歡的類型,但伴旁的苦瓜就十分好吃爽脆甘甜好味道。 明爐烏頭亦做得十分出色,湯汁鮮甜香口又足料,烏頭魚亦肉質紮實冇腥味,絕對值得一吃喔!下次同車公公婆婆來吃先得! 還有泰式炒河可惜忘記了影相,炒得香口味道恰好有質素,最後侍應還跟我們推介燒雞,那便點了半隻果然冇介紹錯!燒得香口肉質嫩滑連雞胸也不鞋口,味道剛好不須任何醬汁也好吃非常。 最後點多一個芒果糯米飯,這兒用的是白糯米加紫色糯米(其實即係蝶豆花)所以呈現紫藍色,糯米煮得質感恰好,芒果都好香甜味美,可惜敗在椰汁我覺得有點過鹹,如果唔係都幾完美㗎!

2017-06-04