2012-10-28
細細佬生日, 找一間好啲餐廳慶祝一下, 我選擇了ICC的田舍家。細細佬好鐘意日韓文化, 我麻麻哋, 但今次體會到日本人認真精神。 再貴嘅日本餐都食過, 因為同一層有1星龍吟, 但呢間有佢與別不同之處。 其實高級餐廳來來去去走唔出TRUFLLE, FOIE GRAS, WAGYU, CAVIAR等等食材溝來溝去個框框, 而爐端燒亦唔係什麼新鮮玩意, 田舍家贏係贏經理加團隊, 環境氣氛, 同埋最重要嘅精神。 當中的意義並非每個人都能夠體會得來, 同價錢亦非成正比, 旺角某茶餐廳都比得上田舍家我所謂的”精神”, 而廣東道大店都位必散發得出呢種內在氣質。以無開酒價錢計算, 田舍家算是”有點貴”, 值得不值得要睇你感受唔感受倒唔係味道而係” 味道”, 唔係食落口嘅味道而係好似一個女人有無味道一樣, 唔係靚就有。 雖然我自己鐘意田舍家多少少但其實龍吟亦有自己的獨有性格。 田舍家當然比別處好, 新鮮有更新鮮的, 但我buy係刀功, 小心留意師傅唔係亂切, 我唔係專業人士, 我之前所謂的氣質同日本精神就是”認真”兩個字, 不同的魚有不同的切法, 並非貪靚0切朵花出來囉個iphone影兩影又出食評果種。
以無開酒價錢計算, 田舍家算是”有點貴”, 值得不值得要睇你感受唔感受倒唔係味道而係” 味道”, 唔係食落口嘅味道而係好似一個女人有無味道一樣, 唔係靚就有。 雖然我自己鐘意田舍家多少少但其實龍吟亦有自己的獨有性格。 田舍家當然比別處好, 新鮮有更新鮮的, 但我buy係刀功, 小心留意師傅唔係亂切, 我唔係專業人士, 我之前所謂的氣質同日本精神就是”認真”兩個字, 不同的魚有不同的切法, 並非貪靚0切朵花出來囉個iphone影兩影又出食評果種。 Presentation 就好似畫畫一樣, 唔係”靚”, “似實物”就有100分, 當中嘅message, 背後故事, 食物來源地, 季節合適同師傅選擇那種魚的關係就係囉分環節。 田舍家不愧田舍家, 跟龍吟呢兩間全港最高嘅日本餐廳, 並非地理位置高就得其名氣, 值得我再來搗亂一番。
蝦頭放湯, 處理得好好但沒特別之處, 清酒加秘制醬汁煮蜆, 食得出有Black Truffle味, 蜆肉結實而爽, 味甜而甘, 對是甘, 靚的蜆會有陣甘甜的味道, 有人覺苦, 我卻喜愛極。 鐵板活鮑魚, 南非飽, 彈牙卻無特別。 鐵板雜菜卻是全場精華, 全日本進口, 瓜獨有的濃香是本地的無法可比, 就好像哈爾濱瓜一樣, 日本的無法比較。 就算未上碟, 喺鐵板上都有presentation, 食一餐performing art! 排得似彩虹一樣, 未熟已想食! 喧賓奪主的蔬菜啊! 搞到其他主菜都變得無晒特色, 和牛卷也就讓給媽咪, 吃了一口也覺得無乜特別, 就是A5吧。 抄飯也來一遍Jackson Pollock, 亂灑雞蛋, 好美的一個行為藝術, 拍下來可以做微電影! 飯有薑, 蝦仔, 抄蛋很香, 待吃罷整個頭盤加主菜後, 覺得蔬菜跟抄飯才是這裡的主角, 有機會我會帶朋友來嘗一口精神, 吃一頓藝術。
最後連雪糕都排得整整齊齊, 漂亮極! 遺憾就是姐姐要OT, 唔係一家6口加隻狗一人一杯雪糕真係7色彩虹! 希望下次到我生日有人會帶我入爐端燒間房喇哈哈 !
有位本地嘅食家講過: “去評價一間餐廳好壞, 會以最不起眼地方著眼”, 如果用此尺去量度田舍家, 可真是香港最高的日本餐廳。