2024-07-31
發現到尖沙咀有間專食雞串燒嘅居酒屋,環境幾有日系feel,仲有sake櫃勁多款酒,適合返配唔同菜肴,同埋好啱同朋友過嚟一聚傾下計飲下野🧡前菜:✨火炙鹿兒島薩摩赤雞刺身 - 分別有雞腿同雞胸部位,亦輕輕火炙過提香👍🏻呢次係我人生中第一次食雞刺身,質感幾爽實,配埋薑蓉食幾夾~✨泉州水茄子+芝士 - 賣相有d似青瓜,咬落青脆,味道幾清新開胃🤩✨慢煮山椒雞胸肉 - 估唔到雞胸肉可以整到咁嫩滑,山椒好入味但又唔會辣😋✨鰹魚酒盜芝士拌醬多士 - 用左紫菜多士好特別,鰹魚酒盜芝士好夠味,一啖多士一啖sake好享受🍶 串燒:✨腿肉九条蔥卷 - 燒得剛好,保持到個皮脆而肉身軟滑~✨雞胸大葉卷 - 食到好香紫蘇香,感覺幾清✨一夜干手羽 - 風乾左一晚,鎖住到肉汁,一咬好juicy🤤✨雞胸軟骨 - 比較少見,好有咬口🥰✨提燈 - 畫面有d wild😂平時見開都係一粒,呢度好多粒,一咬爆晒汁🤭✨煙燻雞肉丸伴蛋黃 - 有別於常見嘅免治雞軟骨棒,佢用左蘿蔔蓉mix左雞肉再整成雞肉棒,再放入櫻桃木煙燻,見到d煙飄出嚟成個畫面好治癒,撈埋蛋黃食更是精髓所在😻野菜:✨日本香菇 - 好清甜多汁,夠晒新鮮🍄 ✨日本青椒仔
前菜:
串燒:
✨腿肉九条蔥卷 - 燒得剛好,保持到個皮脆而肉身軟滑~
✨雞胸大葉卷 - 食到好香紫蘇香,感覺幾清
✨雞胸軟骨 - 比較少見,好有咬口🥰
野菜:
✨日本香菇 - 好清甜多汁,夠晒新鮮🍄
✨日本青椒仔 - 本身有d驚青椒味,但佢用左醬油調味之後蓋過左我驚嘅味,最後我成串食晒🫑
甜品:
✨自家製雪糕 - 係黑啤粟米雪糕,超特別,黑啤嘅酒精揮發左之後有少少似焦糖味,而且粟米味突出,會食唔停🍨
清酒:
✨菊の司 心星 - 比較medium,甜度適中而且有水果芳香,配前菜幾唔錯
✨福小町 特別純米 雄町 - 微辛口,幾啱配串燒特別夾
✨加茂錦 荷札酒 - 甜甜地幾啱女仔飲