2022-12-17
今年週年紀念揀咗食會席料理,《日山》嘅姊妹店《月山》,開業差唔多一年,襯仲容易訂到位,先試為快,我哋食9道菜會席料理,所以無得坐日式舟屋,不過坐竹林區有落地大玻璃都好正。服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⚜️Signature $1,588⚜️=== === === === === ===🥢先付——甘酢水雲蓴菜、鯖魚棒壽司、海膽豆腐⭐️⭐️⭐️⭐️醋味水雲口感黏滑,酸度剛好,鯖魚亦係少少酸,魚肉軟熟,海膽豆腐入口即溶,海膽超鮮甜。🥢向付——北海道雲丹金槍腩杯⭐️⭐️⭐️⭐️雲丹、三文魚子、金槍腩蓉配搭完美,加少許白飯,令整體無咁膩,可惜金槍魚有啲筋,幸好我陶醉响味濃鮮甜嘅雲丹之中,好正!🥢酢物——日本天然蠔.柚子水啫喱⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️宮城縣珠姬蠔肉質清爽,味道鮮甜濃郁,加少少紫蘇花同柚子汁一齊食,味道更有層次。🥢揚物——龍蝦天婦羅⭐️⭐️⭐️龍蝦天婦羅幾特別,肉質嫩滑彈牙,不過龍蝦味唔算突出,要靠醬汁彌補。🥢蒸物——慢煮北海道鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鮑魚軟腍味道濃郁,齋食已經好味,另蘸鮑魚內臟醬汁亦非常吸引,鮑魚size都幾大隻。🥢煮物——松葉蟹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好多蟹肉,味道非常鮮甜,唔駛自己動手拆肉超
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢酢物——日本天然蠔.柚子水啫喱⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢揚物——龍蝦天婦羅⭐️⭐️⭐️
🥢蒸物——慢煮北海道鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢煮物——松葉蟹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好多蟹肉,味道非常鮮甜,唔駛自己動手拆肉超爽,好味!
🥢燒物——A5 和牛西冷.松露醬⭐️⭐️⭐️⭐️
4星係比個醬嘅,松露醬+蛋王真係超滑超松露,反而A5西冷唔夠油脂,又熟咗些少,失色咗少少。
🥢御食——龍蝦汁稻庭烏冬⭐️⭐️⭐️
烏冬夠彈牙,而龍蝦汁稀咗啲啲同味唔夠香濃,唔凍唔熱感覺麻麻。
🥢甘味——柚子雪葩⭐️⭐️⭐️⭐️
柚子味濃,食到雪葩裡面有粒粒柚子皮,好日本雪葩,如果可以食多球就好。
二人共消費:$3,494