2018-08-27 567 瀏覽
平時番工咁忙,又常常OT, 習慣左快餐式飲食。依個星期難得準時放工,今晚book 左依間酒樓同媽媽品嚐中菜、傾下計❤️依間酒樓係阿媽點名要試,佢話早前同行山既朋友黎過飲茶食點心,覺得幾有水準,所以想試下佢晚市既小菜。-酒樓有多款小菜,有套餐有散叫。 我同媽都唔算好大食,散叫左兩個小菜,一碗白飯。兩款小菜一清淡一濃味,有水準,值得推介。-❤️濃湯海生蝦浸勝瓜這款小菜用較多海蝦做濃湯底每隻海蝦大小相若、湯清甜有蝦鮮味勝瓜色澤賣相嫩綠新鮮,而且很清爽-❤️秘製欖角冰梅骨 每次去酒樓/茶記食飯,屋企人都愛點這款不過通常都係骨多過肉😂但這間酒樓的欖角冰梅骨,令人有點surprise 新鮮腩排經調味料醃至鬆化入味冰梅醬與碎欖角惹味無比而且每件都有份量。啖啖肉!酸甜度適中,不會太濃稠,令人胃口大開心機之作,能吃出師傅的功架-❤️紅豆沙最後飯後來一碗經典中式糖水大滿足紅豆入口軟腍,清甜中帶一股果皮香-下次同埋爸爸細佬再黎先😁

❤️濃湯海生蝦浸勝瓜

這款小菜用較多海蝦做濃湯底
每隻海蝦大小相若、湯清甜有蝦鮮味
勝瓜色澤賣相嫩綠新鮮,而且很清爽
❤️秘製欖角冰梅骨

每次去酒樓/茶記食飯,屋企人都愛點這款
不過通常都係骨多過肉😂
但這間酒樓的欖角冰梅骨,令人有點surprise
新鮮腩排經調味料醃至鬆化入味
冰梅醬與碎欖角惹味無比
而且每件都有份量。啖啖肉!
酸甜度適中,不會太濃稠,令人胃口大開
心機之作,能吃出師傅的功架
❤️紅豆沙

最後飯後來一碗經典中式糖水大滿足
紅豆入口軟腍,清甜中帶一股果皮香
下次同埋爸爸細佬再黎先😁