2014-05-05 3856 瀏覽
太座想來試晚餐一直沒有一個借口大老遠走過來, 這天跟少婦A的步行約會剛好在對面海行, 終點定於”簿扶林水塘”算是有個籍口來這堅城爹核士街, 自從港九各大旺區被大量自由人充戚, 我們已盡可能避免假日到旺區消費, 而這區暫時還未通地鐵所以算是比較上少自由人的一個本土區域, 雖然這裡大街沒有幾多條但餐廳還真的是相當多, 尤其是以洋人口味為主的, 今晚來的這間以法式為主的餐廳, 當晚我們有先BOOK TABLE但當晚可能是假期的最後一天, 客人較少整晚最滿的時候不過1/3左右, 其中洋人占了一半, 先來的麵包雖然沒有加熱,質地亦是底皮較厚那種SOUR DOUGH, 幸好這麵包還有一點點麥香, 同牛油配搭得剛好, 但當晚因為各人已做過運動, 肚子空是理所當然的了, 一碟麵包在前菜未上之前已經KO了, 唯有叫他們再給吧, 但似乎這裡是要叫才會加麵包的, 始終唔係大酒店級数! 明白嘅!但這裡一支500ML水收$80, 其實咁貴的水理應俾麵飽/牛油唔使咁手緊啦! 前菜先來了 Iberico Ham Bellota 48mouth $168 比半年前加了$20(+13.5%) 又賴通漲囉, 不過還好火腿
前菜先來了 Iberico Ham Bellota 48mouth $168 比半年前加了$20(+13.5%) 又賴通漲囉, 不過還好火腿的質素幾好, 有甘香味, 唔會又咸又乾,
Frog Legs 2 ways : Meuniere & Veioute$108 加咗$10(+10%)呢個係兩食的菜式, 一是煎封,另一是做一個泡泡湯, 煎封的田雞腿不多, 基本上是雪藏貨, 不過無雪藏味, 肉內還是Juicy只是鮮味欠奉, 泡泡湯咪係雞湯咪囉, 說實在的一隻田雞有幾多味道呀? 即使用幾隻田雞都應該只能感覺一般吧! 因為阿媽以前經常煲田雞湯, 用上幾隻新鮮田雞才有那一點鮮甜味, 這湯說是湯我只能當它是一個汁,
Simple green salad $78 呢個無加價嘞!
Salt Cod Brandade $108加咗$10(+10%)這是一個比較典型的英式菜式, 製作時往往要用奶煮一下個魚柳,煮後要將牛奶倒丢, 或者唯一我諗到的是將那些奶用於海鮮忌廉湯之類的東西內, 當晚吃到的這個咸鱈魚泥伴簿士多士(只有簿片多士是法式吧, 如果英式的話一定配thick cut)魚肉帶微咸鮮味, 非常之好食配麵包多士完全可以呀! 下之喺屋企搞搞佢先,
Daily Soup 係南瓜忌廉湯 $68呢個無加價! 比想像中的非常之大碗份量比一個中式飯碗大, 南瓜當然係本地南瓜啦,
主菜: AU Rack of Lamb 3支骨 $258 呢個無加價, 賣相比較上平實, 一堆滑薯茸上放三支骨, 旁邊再一堆沙律菜, 薯茸甚得少婦A歡心, 她一個人可以吃2/3, 羊架厚切煎得剛剛好五成熟, 肉質很爽脆, 用爽脆形容可能有點怪但事實如是, 不過因為沒有羊羔,羊騷味很少,
1/2 pound black Angus sirloin Burger $178呢個無加價!本來想叫的”side – duck fat potato”呢個漢堡飽嘅薯塊就是了, 剛好三大件, 味道並不太覺得是用鴨油煮過的這薯角, 反而以前在煤氣食過的”鴨油炸薯條”更能感覺到什麼是動物油炸過的薯條是怎樣的那種獨特氣味! 整個特厚的肉扒連飽已經很高, 更何況連那1/3生菜, 厚蕃茄片, 簿洋蔥絲, 開半的酸青瓜, 有點開玩笑似的, 如果要裝這麼多材料是否應該用一些更大直徑的飽呢? 又或者乾脆用一些隋圓形的country bread之類的飽呢?雖然這將會同傳統漢堡飽有些不一樣, 但既然要夾入這麼豐富的餡料, 客人不會介意換另一角度品嚐這特別的漢堡飽吧! 現在是只能逐一配菜去品嚐, 無法一口咬下去所有材料,味道都會在口腔內爆發的感覺, 到底傳統的造型重要? 還是一口能將所有材料收入口內的那感覺較重要? 又或者將這1/2 pound 的肉扒做兩片 再加多個漢堡飽實行變成二人餐可能更吸引客人叫這漢堡飽呢?
Coq Au Vin $238呢個無加價! 三件雞(一隻脾)配兩件甘荀, 下墊一層鉛筆粉, 個雞的紅酒味十分之入味, 雞脾肉不嚡口且嫩滑, 不過三件係咪好似少咗d呢! 個炒鉛筆粉口感剛剛好,
服務態度: 呢度唔會太HARD SALE貴價菜式, 但介紹菜式時當然會先介紹咗D貴嘢先啦! 跟路跟佢介紹去叫完全任客人選擇!

2014-04-21