2019-07-24
今晚相約左閠蜜去上水既一間台式餐廳食飯、一早已經訂左檯,兩個人坐向較出面既一張二人檯,倘算寬躺。我地一坐底就被餐廳內台式裝橫吸引,感覺坐在火車路軌旁品嚐、好像置身於台灣九分十分甘地道🙂 我二話不說當然要睇下落單簿內有咩好食,各式餸菜都有精美相片,淨係野飲都有好幾頁,相當豐富。我同閨蜜都點左個鹽酥雞配以多種調味粉:梅子、咖哩、香草、原味、香辣及芝士六種配搭,我首先試原味,原味本身主要係鹽,比較野味🤤 隨後梅子帶酸、咖哩比較普通、香草味濃、香辣既辣度尚可接受不太偏辣、至於芝士粉同鹽酥雞較配合,可算絶配❤ 接箸係小食半熟蛋,蛋黃熟透情度岩岩好、不太生不太熟,恰到好處,口感一流,值得一試👏🏻由於我地對雞亦情有獨鍾,於是點左芝士鑲無骨雞亦,賣相外脆,再試食左之後,更喜出望外,因為雞赤煎得金黃酥脆、但仍保持內軟、芝士溶化得宜、更見廚師既用心😋另外要一讚個大大碗雞肉湯飯,湯底夠熱又不油膩,食後感不太肥膩,令我地食完一碗再添一碗👍🏻有飯有肉自然有菜,所以我地叫左個魯肉娃娃菜,重味魯肉配上清爽娃娃菜,味道好配合、又開胃、好好味。壓軸登場就係蚵仔煎,向方間食到既多數有好多粉漿,但今次令我刮目相看係因為呢度
壓軸登場就係蚵仔煎,向方間食到既多數有好多粉漿,但今次令我刮目相看係因為呢度既蚵仔煎有好多蚵仔同蛋,層次分明、質感豐富🤤 必食之選👍🏻
有甘多美食,當然要精緻飲品中和一下,我點左凍鮮柑桔檸檬:味道清新 不太甜,入口舒服😌 閏蜜就點左一杯士多啤梨沙冰,當中隨左士多啤梨、亦有其他藍莓黑莓配合、清新健康,冰凍清涼🍓
食物質素新鮮上乘,款式多樣化,飲品特別精緻、九份十分係飯聚不二之選。
服務質素超快手高水準,貼心有禮,清理桌上既碟都好爽手,令我地食得開心👏🏻