2020-02-25 581 瀏覽
同男朋友好耐冇食過中菜,所以心思思想黎食北京填鴨。黎到都幾肚餓所以就叫咗個二人餐。一開始就上咗個宋嫂魚羹,味道酸咸幾開胃,但可惜魚有雪藏味之後就嚟咗松花皮蛋豆腐同埋醉雞。呢兩個我覺得係最好食嘅。皮蛋豆腐唔會過鹹,醉雞入味得黎,唔會濃到覺得苦。之後就嚟到主菜之一嘅北京填鴨。見到我就心諗點解啲肉咁厚同我平時食嘅片皮鴨有出入。之後見到啲餅皮更加之SAD,DRY到冇朋友。不過我哋都係為咗過下口癮。之後嘅雞湯津白,比想像中清淡,似係普通烚菜。雞湯冇雞味,金華火腿冇金華火腿嘅味。其實仲有個鴨肉炒飯,不過我唔記得影相,反而炒飯炒得幾好食,粒粒分明。小插曲:不過上炒飯之前佢俾咗個炒年糕我,我心諗我幾時叫過炒年糕啊?原來係夥計落錯單。另外店舖嘅衛生都有待改善。見到d waiter一手揸落我飲過嘅茶杯邊到,佢又冇戴手套喎🤷🏻‍♀️大佬,呢啲時期搞啲咁嘅嘢。
同男朋友好耐冇食過中菜,所以心思思想黎食北京填鴨。
黎到都幾肚餓所以就叫咗個二人餐。
一開始就上咗個宋嫂魚羹,味道酸咸幾開胃,但可惜魚有雪藏味

不過我哋都係為咗過下口癮。

宋嫂魚羹
松花皮蛋拌豆腐