2011-01-17
15-1-2011星期六好 random 地去了觀塘搵 lunch 食, 但 2:xx pm 去到鱷魚裇嗰間日式咖喱店係超級長龍, 一條友前來仍要攞飛等位, 唯有死死氣返入 APM, 求其入了呢間烏冬店搞掂.主食叫了滑蛋蟹籽巨形蟹柳讚岐手打烏冬... 睇了 menu 上的靚相, 以為「巨形蟹柳」係「似」一點的「蟹棒」i.e. 峰壽司嗰款 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2119103), 嚟到先知原來只係「大條一點的麵粉蟹柳」, 味道正常, 但軟撻撻的質地實在唔喜歡; 滑蛋「一舊舊」的, 不過份量不少, 味道亦正正常常, 好過無; 蟹籽 (還是飛魚籽?) 則似走辣版的明太子, 鹹鹹的又帶點腥 湯底夠味, 不過都真係幾夠「味」, 飲完幾口渴, 大家應該明我想講乜吧; 而主角「讚岐手打烏冬」質地雖然比「震音」店的略遜一籌 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2074886), 不過食落都叫幾煙韌, 及
主食叫了滑蛋蟹籽巨形蟹柳讚岐手打烏冬... 睇了 menu 上的靚相, 以為「巨形蟹柳」係「似」一點的「蟹棒」i.e. 峰壽司嗰款 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2119103), 嚟到先知原來只係「大條一點的麵粉蟹柳」, 味道正常, 但軟撻撻的質地實在唔喜歡; 滑蛋「一舊舊」的, 不過份量不少, 味道亦正正常常, 好過無; 蟹籽 (還是飛魚籽?) 則似走辣版的明太子, 鹹鹹的又帶點腥 湯底夠味, 不過都真係幾夠「味」, 飲完幾口渴, 大家應該明我想講乜吧; 而主角「讚岐手打烏冬」質地雖然比「震音」店的略遜一籌 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2074886), 不過食落都叫幾煙韌, 及格的. 配料仲有爽脆但太辛辣又唔甜的洋蔥, 及我最討厭的青椒, 可幸份量不多
另叫了吉列菠菜煙肉薯餅作小食: 炸得脆, 唔油又唔「甩皮」, 薯仔茸薯味香, 質地就有點粗糙; 菠菜睇得見但食唔出, 煙肉就直程影都無 不過當普通吉列薯餅蘸蛋黃醬食, 都 ok 的.
放低 $66, 小試牛刀印象絕對唔係店名所形容咁 yummy, 不過起碼唔係難食, 一試無妨.