2017-08-13 581 瀏覽
去咗觀塘apm 6樓 嘅甘味 ,嘻戲院隔離! menu主要係, 煲仔飯 !我見到特別嘅有鰻魚炒飯,佢 切到一粒粒正方形咁,食落去 入口即溶,感覺好好!我食唔停。另外佢用一個木枱仔晾高咗煲飯,感覺會高級咗好多。跟住仲有麵豉湯跟餐 之後我仲嗌咗杯紅豆冰涼粉飲,一流$28
之後我仲嗌咗杯紅豆冰涼粉飲,一流$28
2017-08-06 299 瀏覽
同同事林住去apm睇開倉貨,點知個場爆到入都入唔到,所以我地立即走人。黎到apm, 不如係依度依埋野啦~同事唔想食food court,佢提議食烏冬,所以我地就黎依度食😁我揀左個黑蒜麻油豬手烏冬,揀既時候都十五十六,因為睇圖時個湯底好淡。但黎到時個湯底既色又唔係咁淡,而且聞到好香麻油味,飲一啖...都幾似一丁個黑蒜麻油味,但一丁個味再濃d原來豬手己經切片上,食落去好方便。不過都幾靭!😓而且味道唔夠,有d失色烏冬係好食個飯稻亭烏冬。
黎到apm, 不如係依度依埋野啦~

原來豬手己經切片上,食落去好方便。
不過都幾靭!😓
而且味道唔夠,有d失色

烏冬係好食個飯稻亭烏冬。

2017-08-03
10 分鐘 (堂食)
2017-08-03 195 瀏覽
今日一次過試到冷蕎麥面同冷稻庭烏冬,一於比較下。冷蕎麥面($48)配料口感豐富d,天婦羅碎(炸粉碎)好香口,為個面加左好多分,仲有兩塊魚板,而面條彈牙爽口,連唔鍾意食(熱)蕎麥面既女友都話另眼相看。冷簥麥面味道、口感同天婦羅同wasabi都好夾,居然有d惹味。冷稻庭烏冬($42)無天婦羅碎,但係有温泉蛋、木魚鬆、青瓜絲同wasabi,都好有特色。可惜烏冬雪得唔夠蕎麥面咁凍,口感無咁好,唔夠彈牙,又無蕎麥面咁有味,木魚鬆又唔似天婦羅咁易撈勻,好易癡埋一舊,結果成碗面既調味就差一d。另外稻庭烏冬係幼身既,可以揀粗d既讚攴烏冬。另外點左牛乳蟹餅($28)同雜錦鍋燒烏冬($68)。蟹餅係有creamy餡既可樂餅(個餡唔係薯蓉既薯餅),其實無乜蟹肉,但係味道豐富又唔太溜。雜錦鍋燒烏冬份量唔算多,但係好多餸,好滿足,主要有叉燒、天婦羅蝦同冬菇。

冷烏冬
2017-07-15
15 分鐘 (堂食)
  • 冷蕎麥麵
2017-07-09 308 瀏覽
午餐$55蚊Set連飲品最愛呢到番茄湯 真係好濃番茄味手打烏冬爽口 無酸味雞扒又夠大飯而且個皮係脆 仲要熱辣辣但係Lunch時間都要等位 大約等10-20分鐘所以建議食下午茶時間 無咁多人呢到除左番茄湯 仲有冬陰功湯下次可以試下
午餐$55蚊Set連飲品

無咁多人

呢到除左番茄湯 仲有冬陰功湯
下次可以試下
2017-05-05 477 瀏覽
星期三我與老公陪表妹去apm行下街。見到呢間餐廳,記得以前係葵芳好鍾意食,滑得來又"煙un",蕃茄湯底不太稀,酸得來有蕃茄味。所以今次決定去懷念一下呢間店。我選了滑蛋巨型蟹料烏冬。表妹的是牛舌泡菜烏冬。老公的是蕃茄湯底牛扒烏冬。表妹同老公都覺得好味。但我覺得烏冬沒有以前那麼"煙un.但總括來講都是不錯。

30/04/2017 20:30於aPM店Dinner, 女職員"某某" 2次態度都極差!1. 我只係唔小心寫錯'食品編號',佢就好兇咁走埋問我係咪要乜要乜! 我問佢拎menu黎對一對,佢就好似掟落黎咁揭我睇!2. 我明明係叫1條'汁燒比目魚',點知上檯時變左2小條炸左再淋汁既比目魚! 於是我又好正常咁問下啦,本來係個哥哥仔行埋黎,誰不知呢個"某某"又走埋黎,仲拍一拍哥哥仔示意佢行開! 插手等佢黎應付,佢態度勁差咁話無錯,係咁架!"我地個爐係要炸一炸再淋汁,唔鐘意可以取消!"不知所謂既服務質素,無服務可言,未試過食得咁嬲!

不知所謂既服務質素,無服務可言,未試過食得咁嬲!
2017-04-16 361 瀏覽
約咗朋友們睇戲,睇戲前就喺戲院附近揾嘢食。抱住<唔使急,最緊要快>嘅宗旨,大家就揀咗嚟食烏冬。由於lunch嗰餐仲未消化完,我就點咗個輕食d啦,呢個“滑蛋蟹籽蟹柳烏冬”就最啱喺呢個moment喇!蟹籽and蟹柳嘅份量唔算多,又唔算少,啱啱好。但係......d蟹柳就散哂,可能係煮得耐咗d啦,鬆鬆散散咁,不過鬆散咗又好似份量多咗,雖然係咁,我都係比較鍾意實jeng d,口感好d嘛。 滑蛋都唔錯, 日式店嘅滑蛋間間都係差不多,不過呢碗內嘅係中上。烏冬彈牙,湯底唔會太鹹,幾好。好快order,好快上菜,好快食哂,好快走過隔離睇戲lu。
好快order,好快上菜,好快食哂,好快走過隔離睇戲lu。
2017-03-21
10 分鐘 (堂食)
2017-04-13 251 瀏覽
準備去睇戲就諗住填包個肚先入去!買完飛更係去搵野食啦~見到衣間甘味。人吾算多就決定食衣間 ☺️我一個人食左三樣野😂😂第一樣就係冷稻庭烏冬 有青瓜絲丶木魚花丶紫菜丶溫泉蛋同埋Wasabi做配菜 我覺得個烏冬吾夠凍 不過整體上幾好食 之後第二樣就嗌左紫心香芋丸 由於太肚餓嘅關係我吾記得左影相🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️禁衣個香芋九係甜嘅其實我覺得有D似年糕😂好好味👍🏻👍🏻第三樣就叫左個關東煮~餐牌寫到明係日本九州直送嘅所以我就叫左啦。我覺得關東煮個湯好好飲,D魚蛋好入味 係隻蛋乾左小小 整體泥講好好下次再泥幫親☺️☺️
  • 紫心香芋丸
  • 關東煮
2017-04-07 239 瀏覽
午飯時間來到這裏人不算太多,拿了票幾分鍾就進去了。坐下來員工告訴我們點餐麻煩寫紙,我們看了餐牌左選右選最後我決定點這個豬手烏冬。點餐後不用十分鍾東西都到齊了,出餐速度快👍🏻同事點的黑椒牛柳粒撈烏冬 一上桌子就聞到濃濃的黑椒味,她說很好吃下一次來絕對要再點一次。黑蒜油豬手鍋烏冬的湯底是豬骨湯,豬骨湯配黑蒜油簡直是絕配啊~它的香味濃郁,迫不及待想吃它!!*員工服務態度好*出餐速度也很快*食物的味道一流食過返尋味,下次絕對再來!!

*員工服務態度好
*出餐速度也很快
*食物的味道一流

食過返尋味,下次絕對再來!!
  • 黑蒜油豬手鍋烏冬
  • 黑椒牛柳粒撈烏冬
2017-04-06 165 瀏覽
本打算到apm吃最近掀起熱潮的越南餐廳,但見到條人龍真的嚇了一跳,惟有下次有緣再試啦。想起這裡有甘味,便二話不說來吃。一直都頗喜歡甘味,是性價比算不錯的烏冬。一直很喜歡甘味的蕃茄湯底,這次也沒令我失望,很濃郁的蕃茄味,更吃到兩三片蕃茄。豬手也不錯,肥瘦適中。可惜烏冬太腍了,沒甚麼嚼勁,有點失望。男友選了自選食物加蕎麥麵。溫泉蛋都頗有蛋味。炸粉有些過厚,內裡的魷魚鬚很小,不太推薦。蕎麥麵十分碎,男友說更像是吃麵餅般,一點也不好吃兩人埋單13x,價錢不算貴,只能說這個價錢不能要求太多,但比較建議蕃茄湯底,其他就視乎運氣吧。

豬手烏冬(加10元轉蕃茄湯底)
自選蕎麥麵
男友選了自選食物加蕎麥麵。
溫泉蛋
溫泉蛋都頗有蛋味。
炸粉有些過厚,內裡的魷魚鬚很小,不太推薦。
蕎麥麵十分碎,男友說更像是吃麵餅般,一點也不好吃

豬手烏冬(加10元轉蕃茄湯底)
2017-03-30 148 瀏覽
看午夜場前吃晚飯,9點幾正值宵夜時段,但在觀塘區原來搵食仍然很艱難,四處仍然要等位,本來都打算食豪點,去食放題,誰不知不是等位就是已滿座要截單,迷茫吃甚麼之際,見甘味仍然可以入座又不用等位,就不用多想走入店內,雖然不用等位,但都幾乎坐滿人,感覺上有點擠迫,但總好過再花時間等位~宵夜時段也只有單點餐牌,沒有任何特價食物,我們點了杯紅豆冰,不過味道好淡~Nosir至愛的鐵板牛柳粒蕃茄濃湯烏冬,茄味非常濃,但仍無法遮掩牛柳粒的牛味~粟米沙粟及麵豉湯是跟我的豬頸肉飯豬頸肉燒得非常香口,加上醬汁非常無敵餐牌內特別介紹二十穀米,如果不喜歡可以轉白飯,但我是為了試二十穀米才點這個飯,原以為會有不同軟硬程度的米溝在一起,會否很奇怪,但吃過甚為喜歡,多種穀米混合不單沒有鞋口的感覺,而且多種層次口感,飯仍然是柔軟的~二十穀米的真身,有點想買包回家煮給3兄弟食😂我們還點了唐揚墨魚咀,外層咸香脆,內裡墨魚咀軟硬適中不會乾和韌,非常好味!
粟米沙粟及麵豉湯是跟我的豬頸肉飯
豬頸肉燒得非常香口,加上醬汁非常無敵
二十穀米的真身,有點想買包回家煮給3兄弟食😂
2017-03-25
$111.1 (宵夜)
  • 唐楊墨魚咀
  • 二十穀米飯
  • 豬頸肉
2017-03-25 144 瀏覽
今天下午和家人來吃飯 等位的時間已超過60分鐘 有空位侍應也不收拾坐位 終於坐下來吃飯時 等待的時間也超於30分鐘 飯菜早已經涼了 炸雞扒炸得太硬 而且裏面是凍的 凍奶茶少甜變了多甜 總結浪費時間,金錢吃了一餐垃圾
2017-03-06 257 瀏覽
APM 6樓有三間日本菜 <甘味>啦<丼丼屋> <元氣> 禁丼丼屋同元氣都要等位所以就去左衣間甘味試下啦 其實都吾係第一次泥嘅之前同屋企人都有食過幾次嘅~禁衣間烏冬店主打番茄湯烏冬 非常推薦大家食牛柳粒蕃茄湯烏冬我覺得好好味D員工服務都幾好架 初初去都唔知要自己落單 舉手嗌落單啲服務員就會好有禮貌同講唔好意思麻煩寫落單紙 寫號碼就得架啦面上有笑容好親切 之後自己識做啦今次去食左個芝士豬軟骨飯朋友就叫左個雞扒蕃茄湯烏冬 包一杯熱飲凍飲都係加3蚊喳 出面好多茶餐廳都要加成5 6蚊先有得飲 所以都幾抵嘅 個豬軟骨好入味 啲汁攞嚟撈飯一流~大家不防試下 至於個雞扒烏冬個雞扒煎到金黃色好好味但係因為我個吃貨朋友一上枱就餓鬼禁食所以黎唔切影相對食物非常滿意 D侍應又好人 間吾中都要泥支持下
之後自己識做啦
對食物非常滿意 D侍應又好人 間吾中都要泥支持下
2017-03-03
2017-02-27 243 瀏覽
本身想排放題最後食唔到 餓到傻就即刻衝去食呢間野拉見佢啲野食好香,滿心期待!哈哈!呢個係我叫既,原因係我勁中意蟹柳,蟹籽同紫菜。真係perfect既配合。 個湯應該係醬油,好野味。 所以我係比滿分佢既呢個係小食,無想像中咁脆。不過都好香好好味架。略微有點唔夠紫菜,哈哈,我係紫菜怪。我朋友就叫左呢個。入面有肥牛,同埋好多菇,加上茄底都係我中意既,不過下次先試。我地傾計都坐左好耐,無比人趕走。加上個陣唔算太忙,服務都算可以既!
本身想排放題最後食唔到 餓到傻就即刻衝去食呢間野拉
見佢啲野食好香,滿心期待!
哈哈!呢個係我叫既,原因係我勁中意蟹柳,蟹籽同紫菜。
我朋友就叫左呢個。

2017-02-26
2017-02-24 181 瀏覽
嗌左碗烏冬,個湯超鹹咯,烏冬又好粗,好似浸左好耐,同埋個叉燒,爛爛地,冇咩嚼勁,唔挑剔嘅我,都忍唔住,你就知有幾差啦!都衰唔曬嘅,起碼杯柑桔蜜都唔錯!講真,唔係好推介食呢個
都衰唔曬嘅,起碼杯柑桔蜜都唔錯!
講真,唔係好推介食呢個