2021-02-11
年卅歲晚,限最令冇得食晚市,唯有午巿相約多時未見好友團年。知道臨近歲晚,驚食肆無位,咁就預早一日book位,享用$128任食套餐。當天去到餐廳,就告知我們沒有午市套餐,要選擇$198嘅晚巿套餐,我們都猶豫一會,都想詢問點解book位時冇講,好似唔係好合理,但驚其他地方冇位,又費事走來走去,唯有一試。套餐贈增送刺身一碟,新鮮度同味道還可以;另外再送午巿套餐沒有嘅海鮮一碟,就只是一般;肥牛不過不失;豚肉一般;另外自助bar 嘅丸子選擇不多,但有豬紅同鵝腸等令我比較有少少驚喜;另外有即叫即整嘅串燒不錯,值得一試。服務員姨姨態度幾好,笑容親切,又祝我們新年快樂,又祝願我哋新年後再見;唯獨比較年輕嘅服務員就可能經驗不足,態度欠佳。差不多時間夠鐘嘅時候冇提我地last order,到服務員叫我們結脹嘅時候我哋即刻落最後嘅order,隔了幾分鐘,就告之我哋因為我哋過了last order, order取消了。我心中打一個突,年卅晚,大家都辛苦了,只想開開心心食一頓飯,由他吧!我就食埋桌上最後嘅食物,過多十多分鐘,就出去拿甜品雪糕吃。公司拿雪糕回座位嘅時候,年輕的服務員哥哥對我說:「你哋夠鐘了,我咁樣
唯獨比較年輕嘅服務員就可能經驗不足,態度欠佳。差不多時間夠鐘嘅時候冇提我地last order,到服務員叫我們結脹嘅時候我哋即刻落最後嘅order,隔了幾分鐘,就告之我哋因為我哋過了last order, order取消了。我心中打一個突,年卅晚,大家都辛苦了,只想開開心心食一頓飯,由他吧!我就食埋桌上最後嘅食物,過多十多分鐘,就出去拿甜品雪糕吃。公司拿雪糕回座位嘅時候,年輕的服務員哥哥對我說:「你哋夠鐘了,我咁樣唔係幾好,一係我哋幫你加時?」我拿着雪糕🍦回答說:「咁係咪唔食得雪糕?」我心中想着,不如我請你食啦!我都桌上,因為一位朋友還未拿雪糕,就着他急急腳去拿,當他回到座位時,那位年輕不懂大體嘅哥哥又說回剛才的說話,那種唔通氣同煩厭程度,直逼劇集上嘅大奶奶!
最後怎麼樣?就是飽飽的,肚子盛載着少少怨氣離開餐廳,怪不得沒有人等位!