2024-11-22
忙咗成個星期,終於可以唞一唞🍻 啲人成日話喊咗出嚟會舒服啲,原來係真事😅 不過絕對唔係有人蝦我,而只係透過電影嘅情節,將平日積埋嘅鬱悶發洩咗出嚟啫🤭 幾個喊到眼紅紅嘅我哋由戲院🎬行出嚟,點都要搵個地方回一回氣🥹 醒起街尾近 #鴻圖道 有間以 #露營 為主題嘅 #特色餐廳「 營足四季 Season Camping 」,一於帶大家去食返餐開心吓🍻香港地方淺窄,可以喺市區搵到就連 #露營車 🚍 都擺得落嘅餐廳,實在難得🔥 餐廳佈置得有聲有色,四處都可以搵到有關露營嘅佈置同餐桌,好有儀式感⛺️ 朝早只係食咗塊麵包嘅我,肚仔打晒鼓😅 好在餐廳老闆夠細心,就連下午茶時段都可以搵到 #正餐 同各種各樣嘅 #小食 同 #飲品 🍻 真係望住個餐牌上嘅美食已經夠晒興奮🤪 🐥泰式糯米釀雞翼 - 脹卜卜嘅雞翼,咬落去熱辣辣,師傅將軟綿綿嘅糯米釀入去咗骨嘅雞翼裡面一齊炸,食起嚟特別香口🤤🍖泰式黑椒焗豬手 - 師傅將火爐控制得非常好,甘香嘅豬皮,充滿骨膠原,最啱貪靚嘅女士們用嚟補一補🤭 豬手肉入口淋滑,配上淡淡嘅黑椒風味,好惹味呀🤤🐟柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅 - 薄薄一層嘅薄餅底🍕好香脆,師傅再喺上面鋪上煙燻三文魚,
🐟柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅 - 薄薄一層嘅薄餅底🍕好香脆,師傅再喺上面鋪上煙燻三文魚,再淋上 #柚子醬,同充滿甜味嘅洋蔥非常夾味🤤 難怪我每次過嚟都一定要食佢😉
🐽黃咖喱炭燒豬頸肉飯 - 炭火上燒過嘅豬頸肉好香口,加上帶有少少肥肉,零舍有風味🤤 醬汁用上特製嘅黃咖喱,味道唔會太辣,配埋白飯一齊食,特別有風味🤤🤤
食得咁飽,又點少得叫杯 #龍眼冰 潤吓喉🧊 材料用上新鮮嘅龍眼肉,味道唔會太過甜,正好為濃味嘅食物嚟個中和作用😉 簡簡單單嘅一個週日,我哋圍埋傾吓偈、打吓卡… 原來留港消費都一樣可以咁chill㗎❤️
📍 營足四季 (觀塘) 鴻圖道86號中富中心地舖