2019-08-01 55 瀏覽
放工想去行下會展, 去之前係灣仔區食晚餐, 一路都揀唔岩心水, 因為好多都好貴但食物都唔太吸引, 直至見到呢間, 價錢比較合理而且燒味款式又多, 所以決定一試!晚餐點左份叉燒米粉, 野飲揀左例湯, 佢地標榜係煲左5個鐘既靚湯, 是日例湯係紅羅白湯, 仲有其他料既, 一飲就知真係老火湯, 冇落味精, 而且大大碗, 岩哂鍾意湯既我。本身諗住叫左普通既叉燒米粉, 點知店員問會唔會想試下肥濃腩叉, 開頭聽個名覺得好搞笑, 望真D原來係指濃味既肥腩叉燒, 所以就轉左肥濃腩叉黎試下, 一黎到見到同一般叉燒色澤真係有唔同, 好明顯令面D, 燒得靚D, 一咬, 不出所料, 焦糖化左既外皮超級好味, 而且啖啖肉, 應該係我食過既叉燒裡面top3之一好食。個米粉雖然係一般既米粉, 但個湯底唔簡單, 有D肉骨茶feel, 特別得黎又幾好味。

題外話/補充資料: 店內既人都好nice, 老闆會同D客人傾計, 店員又會不停留意客人需要, 同一般既燒味店感覺好唔同, 係一間好有心做既燒味店, 誠意推薦比大家!
2019-07-26
  • 肥濃腩叉