2006-08-29
今天和舊同學lunch,我帶她到Solands一試有機素菜。看了下面的comments, 對Solands是有點期望的,而的確無令我失望喎,仲好有驚喜添。Set lunch係無得揀食咩的,只可以選糙米/ 意粉,同要唔要soup, drinks and/or dessert。先上南瓜湯,不是太杰身,但剛好,充滿南瓜香而不過甜,加入薏米增加了口感。主菜用了好多不同種類蔬菜(有莧菜, 生菜, 冬瓜、蕃茄粒、南瓜粒等等) 加上不同香草做成的,配上糙米飯同蕃茄汁,不但賣相美,色彩繽紛,令人食慾大增,而味道更是非常清新,多種新鮮的蔬菜配香草令食味層次豐富,蕃茄汁又醒胃,我同朋友都食到清碟呢。飽肚之餘,不膩不滯。我同朋友另外叫了鮮果芭菲,我要水蜜桃,朋友要芒果。芭菲有2種味道的雪糕、蒟蒻、藍莓和水蜜桃/芒果,滿帶果香,又清新,雪糕香滑但不過甜,唔講都估唔到係無奶無蛋,整個芭菲只用水果作材料。飲品我要了lime herbs tea, 朋友要了lime green tea,相比之下飲品比較普通,但好過成日飲咖啡奶茶啦。Set lunch $4x,芭菲$35。侍應很有心向客人推介,總之佢既出品同服務都令人
Set lunch $4x,芭菲$35。
侍應很有心向客人推介,總之佢既出品同服務都令人感到好有心思同誠意啦。
可惜地點比較難找,如果我唔係晌同一條街返工,都唔容易搵。
希望多d人試下呢間餐廳,相信唔會令你失望的,尤其晌中環四處都係唔好食又貴又唔健康既地方,Solands好難得。