2018-10-09 879 瀏覽
星期五放工想食好啲食豪啲就約定朋友仔去食飯,由佢book由佢發辦,點知真係有surprise到我!呢間餐廳係上環,一間樓上私房法國菜,想食要早兩日訂定㗎!好彩今次我地有備以來~嚟到都由佢安排啲當天廚師炮製菜式!首先係餐前麵包,估唔到奉上嘅係牛角包一上枱時候牛油香已經撲鼻,拎上手微溫,食落勁酥脆內裡有彈性!齋係個牛角包已令我回味!之後就有個蟹肉南瓜湯,飲落係濃郁到一個點,同龍蝦湯有幾分似,但比後者更深得我心!蟹肉份量都令人滿足加上湯嘅濃稠度更加令人難忘!之後就係沙律部分,係三文魚蕃茄沙律,其中我最鐘意嘅部分就係牛油果嘅點綴,加上用上新鮮嘅蕃茄更加分!三文魚油香都好夠!之後就係主食嘅部分,有西班牙豬鞍同埋墨魚意粉!豬鞍外層煎得剛剛好仲帶點脆,中間肉汁一咬就爆開,估唔到會咁juicy~加上又幾厚肉,無從挑剔啊!側邊嘅菠蘿又甜又多汁啊!另外墨魚意粉係用左墨魚整成意粉嘅形狀,一條條咁再蘸埋側邊嘅汁,墨魚片好爽嫩,如果個量多啲啲會開心啲!食完主食仲有啲肚量就食埋個甜品!甜品係朱古力慕絲,對慕絲嘅印象都覺得係偏甜,但呢個唔會啊 ,可能同各樣野配合balance返就無咁甜,好似豎起嘅咖啡脆片,苦苦地再

首先係餐前麵包,估唔到奉上嘅係牛角包
蟹肉份量都令人滿足加上湯嘅濃稠度更加令人難忘!

三文魚油香都好夠!
之後就係主食嘅部分,有西班牙豬鞍同埋墨魚意粉!

加上又幾厚肉,無從挑剔啊!側邊嘅菠蘿又甜又多汁啊!
食完主食仲有啲肚量就食埋個甜品
甜品係朱古力慕絲,對慕絲嘅印象都覺得係偏甜,但呢個唔會啊 ,可能同各樣野配合balance返就無咁甜,好似豎起嘅咖啡脆片,苦苦地再食一啖慕絲係match嘅,更適合愛啡之人啊!切出嚟係層次分明啊!係滿滿嘅濃厚朱古力啊!