(非會員)
2009-05-18 7 瀏覽
"有新野出wor", 係我入到呢間自助餐餐廳聽得最多既說話, 無他既, 佢成晚就係不斷出好多唔同種類生同熟既海鮮, 不過d味一係太淡, 一係太咸, 如果以種類多又想過口癮既都唔錯架, 個經理到甘上下會通知所有食客有大蝦, 鮑魚準備好,叫大家排定隊, 一人一份, 呢d communication就做得幾好, 冷盤種類都算多, 佢盤數都計得幾好, 放個"齋老味"做冷盤, 甜齋, 咖哩齋等都可以有4款, 主要食中菜, 喜歡西式既人就一定好失望, 甜品種類唔係好多, d蛋糕既賣相唔係好靚, 不過味道ok, 雪糕就有2款, 埋單計數一人$200有找, 又全晚不斷出新野, 我覺得唔可能要求太多, 只要食完返屋企唔肚仔痛而要另加相同既錢睇醫生, 咁就算抵返架啦. 澄清, 我食完乜事都無. 坐左甘耐, 呢間餐廳俾我既感覺好似返左90年代食自助餐, 要不斷望實出面有無新野出同出左d乜, 而呢d奕都貫徹左香港人"唔好執輸"同"羊群心理"既性格, 一見都有新野出, 一定有一堆人以最快速度衝出去拎, 而其他正在用餐既食客離遠見到都會用同一姿態衝出左去拎埋一份, 所以千其唔好奇怪其他在座既外國人點解食左唔夠半個
坐左甘耐, 呢間餐廳俾我既感覺好似返左90年代食自助餐, 要不斷望實出面有無新野出同出左d乜, 而呢d奕都貫徹左香港人"唔好執輸"同"羊群心理"既性格, 一見都有新野出, 一定有一堆人以最快速度衝出去拎, 而其他正在用餐既食客離遠見到都會用同一姿態衝出左去拎埋一份, 所以千其唔好奇怪其他在座既外國人點解食左唔夠半個鐘就走, 大家既文化差異太大, 而且都解釋左佢好少西式食物既原因, 而黎得呢度既食客, 都請放低平時優雅高貴既一面, 因為呢度係一個弱肉強食既地方, "yim" cheap既就唔好黎啦, 以免好似我隔離檯食客甘一路話cheap又一路點個老公出去拎野食, 之於個人衛生放面呢d基本野就自己做好, 除左將生同熟既食物分開, 都請大家將自己食完而且放滿哂殼既碟唔好放係出面預備俾人用既乾淨碟旁邊, 無人想知閣下岩岩食完d咩.
我既結論係, 一分錢, 一分貨.
2009-04-25