想當年同最好的朋友第一個長旅行嘅目的地就係德國,閒時約好朋友食飯都想食餐德國菜,懷緬一下。好朋友揾到呢間呢亞士厘道上樓嘅德國-奧地利菜。每次係香港食德國菜,我都滿心期待~想起當年學過下德文,曾渴望過去德國生活。入到間餐廳,感覺幾有氣氛小木屋設計,柔和的燈光,配上小擺設和酒樽,仿如身處德國嘅酒館~餐廳嘅坐上客都幾多係外國人,坐係吧枱度食下野、飲番杯再同Bartender傾下計,聽下佢地傾計都幾開心。一邊幻想自己身處歐洲,一邊享受美食。先來前菜,Niçoise Salad 尼斯沙律~有吞拿魚架!份量十足~非常欣賞沙律有大量鮮甜的青椒紅椒黃椒同車厘茄,香濃嘅沙律醬配上雞蛋,令人好開胃呀!主菜~Jägerschnitzel 白酒磨菇汁牛仔肉呢個係一個非常受歡迎嘅傳統德國菜色,如果食德國菜一定唔可以錯過。將牛扒搗成薄片,撒上鹽和胡椒粉等調味料,加麵包屑去炸,再加入蘑菇汁。磨菇汁非常濃郁和creamy,配上juicy嘅牛仔肉,很好嘅配搭。薯角都幾香脆~因為味道幾濃烈,加上份量非常充足,2個人分享都仲得呀。最後先係重點,原來甜品先係主角。Apple Strudel 德式蘋果批~完全係當年嘅味道呀!上

入到間餐廳,感覺幾有氣氛
一邊幻想自己身處歐洲,一邊享受美食。
主菜~Jägerschnitzel 白酒磨菇汁牛仔肉

最後先係重點,原來甜品先係主角。
Apple Strudel 德式蘋果批~完全係當年嘅味道呀!上枱時熱辣辣,酸酸甜甜嘅蘋果、提子乾配上酥皮卷,完全中和哂酥皮嘅油膩,加上一熱一凍,冰火感覺
配上雪糕係完美配搭呀~
最鍾意好戲在後頭嘅感覺,下次當我諗起Apple Strudel,我會再番黎架。
2019-01-29
  • 德式蘋果批