2018-12-27
是日同朋友黎長洲一日遊,覺得食小食唔夠飽,想食少少粉麵墊肚,於是揀左呢間係落船位行兩步就到既麵檔,原來呢間野都好有歷史啦,記得好耐以前黎長洲都有食過呢間麵檔,果時仲俾人安排上二層,要穿過有歷史既窄樓梯先上到去,不過今次就俾人安排坐地下。比起以前食真係貴左好多,雙拼係三十八蚊,始終長洲都真係多左好多遊客去,所以由以前細個食既街坊價變左而家既旅客價。甘同朋友一人叫左一碗雙拼麵,我叫左牛筋雲吞河,佢牛類餸都會加左腩汁,因為有朋友唔食牛所以問左店員,話唔係牛既湯都係魚湯冇牛係入邊。雖然價錢貴左不少,但碗麵都冇咩變,都係幾好食,而且我最中意係佢既辣醬,餸麵一流,牛筋好腍有咬口,雲吞比起以前細隻左冇甘多餡,令人有啲失望,湯底都係甘唔錯。叫左油菜share,二十蚊一碟,只得生菜揀,汁就有3種,腩汁、蠔油或豉油,我地揀左豉油。一碗麵細細碗份量唔算好多,食完墊下肚仲有quota出去掃街。