2024-09-03
相信唔少睇開我寫blog嘅朋友都知道,對於中餐我係非常有十分極度嘅狂熱!中餐裏面嘅其中上海菜,又有人稱京滬菜。上海菜都分為幾個派系,其中以本幫菜最廣為人知,吸收各派嘅精髓融入上海佳餚其中受以江淅一帶影響更甚為深遠。🔥四小拼呢一個上海冷盤裏面,分別有小排骨、烤麩、鎮江餚肉、小竹筍。烤麩炆煮得非常入味,小排骨略帶酸甜。鎮江餚肉以豬皮及骨湯淆煮,沾上鎮江醋非常開胃。小竹筍相信係以魚湯煨煮,帶有香濃嘅魚湯甜味。🐔砂鍋雲吞雞菜肉雲吞大大隻好似乒乓波一樣,湯底鮮雞淆製湯頭清甜,足足有半隻雞!🐟韶山剁椒魚片魚片相信係採用咗而家非常之用為廣泛嘅黑魚片,入口嫩滑無骨,配合剁椒香辣送飯!🐷黑醋排骨呢度嘅黑醋排骨係用我哋平時食開嘅小排骨唐排嘅位置,酸酸甜甜,容易咬開👍不過我就鍾意少汁返啲😆☘️魚湯蒜子bb棠菜呢種魚湯嘅味道有少少似屋企煲嘅紅衫魚湯呀!小棠菜都洗得好乾淨裏面唔會有沙石昆蟲,而小棠菜都煮得相對地夠身,配合炸過嘅蒜子一齊食真係唔錯。🥖336上海小籠包落單嗰陣其實我睇錯咗佢係小麵包😂最初仲以為係上海經典菜嘅炸饅頭仔😂不過食落就好正喎!皮薄多汁🍕豆沙鍋餅上枱嘅時候熱辣辣相信係啱啱煮起!外皮好脆呀配搭裏面
對於中餐我係非常有十分極度嘅狂熱!
中餐裏面嘅其中上海菜,又有人稱京滬菜。
🔥四小拼
呢一個上海冷盤裏面,分別有小排骨、烤麩、鎮江餚肉、小竹筍。
烤麩炆煮得非常入味,小排骨略帶酸甜。
鎮江餚肉以豬皮及骨湯淆煮,沾上鎮江醋非常開胃。
小竹筍相信係以魚湯煨煮,帶有香濃嘅魚湯甜味。
🐔砂鍋雲吞雞
🐟韶山剁椒魚片
🐷黑醋排骨
不過我就鍾意少汁返啲😆
☘️魚湯蒜子bb棠菜
🥖336上海小籠包
不過食落就好正喎!皮薄多汁
🍕豆沙鍋餅
上枱嘅時候熱辣辣相信係啱啱煮起!
外皮好脆呀配搭裏面嘅紅豆沙蓉超好味🥰
呢個套餐仲有四個飯同埋四杯飲品,加埋茶位加一都唔使800蚊!