2021-06-02
放工相約咗朋友去觀塘食晚飯,我哋揀咗位於The Wave六樓嘅「Deer Kitchen」。一上到去已經覺得環境唔錯,四周圍都有用上鹿鹿作裝飾🦌,幾得意,啱哂打卡。餐廳做緊唔少推廣優惠🈹,例如十蚊隻生蠔同指定半價項目。適逢今日係星期三,嗌意粉有半價,開心😃。呢度有提供晚市套餐🍽,共八款選擇,價錢由$198至$308不等,包前菜、湯、主菜同飲品。唔啱食的話,亦可轉戰單點菜式。我哋叫咗一份晚餐,其餘散叫。黑松露意大利雲吞,跟餐前菜三選一,呢道菜嘅造型都算有花過心思。最面頭黃色一條條嘅係炸雲吞皮,口感微脆;而下低就係主角意大利雲吞🥟。由於大量醬汁將雲吞遮蓋,所以睇唔到佢個形狀,食落覺得佢應該係素雲吞嚟。黑松露汁香濃惹味,但記得要撈勻先好食,齋食就好鹹。大蒜薯仔湯,係是日餐湯,🥔薯仔煲到溶哂,口感幾過癮。雖然蒜味真係幾勁,唔太啱我口味,但我都欣賞佢唔係煲一般嘅忌廉湯或者羅宋湯。新鮮生蠔($10/隻),🦪生蠔勁抵,只可惜我唔食🙈。朋友自己一個啪咗半打,佢話味道都鮮,只係唔算好肥美而已。慢煮紐西蘭牛柳伴香煎砵酒鵝肝($308),🥩慢煮牛柳好高質,色香味俱全,攞盤好靚!牛柳切開後,見到肉身好粉嫩,牛
總括嚟講,呢間鹿鹿餐廳好有水準👍,食物味道令人滿意。價錢方面,人均消費要三百幾蚊,我認為稍貴,畢竟係觀塘區嘛,但起碼質素都對得住個價嘅,有機會都可以再嚟食過。題外話,餐廳樓上好似係健身室,所以有時會聽到震撼嘅聲響🙉,有啲搞笑🤣。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考🙏🏻。