2018-11-11
今日放假去尖沙咀行街,行到累就入左呢間坐陣休息吓食個中午飯先見到有唔同特式既小菜,一於叫返幾個慢慢品嚐而且剛剛做緊紅菇節就叫返個同紅菇有關既餸試吓先。餸菜未送上時,就飲啖茶食吓碟前菜開吓胃,茶就係菊花飲落好香菊花味好清香前菜就係涼伴雲耳,食落味道幾好酸酸甜甜,雲耳咬落爽囗坐左陣慢慢有食物送上,首先係:蝦苗拌頭水紫菜:賣相幾靚,將蝦苗和紫菜放在中間,再用青瓜切薄片圍住紫菜蝦苗既用處其實用來增加紫菜囗感,至於紫菜入囗爽滑唔韌冇沙,食完之後食返片青瓜,解左個油膩感酥炒芋心:似係蒸完芋頭再用蜜糖炒至乾身,食落外皮香脆,甜甜蜜糖味,芋頭好粉冇楂百秒黃花魚:魚肉鮮甜,嫩滑味美莆田滷麵:幾大窩麵,芡汁幾好味,d麵索左個汁可軟滑,而且好多配料有蝦肉、蜆、肉絲、冬菇、豆斗、上海白菜和芹菜條,另到每一啖囗感豐富所有小菜送上食到差唔到,個湯就燉好送上枱紅菇燉土雞:紅菇入囗好爽,d湯入囗清甜,雞肉好嫩好腍至於d湯點解偏紅,係因為紅菇既天然色素,而且餐廳都有關於紅菇資訊講解,另到大家對紅菇有更多了解。食完呢餐之後,覺得呢間餐廳d嘢幾好食,而且經常見佢哋轉完菜式常試新嘢
坐左陣慢慢有食物送上,首先係:
百秒黃花魚:魚肉鮮甜,嫩滑味美
所有小菜送上食到差唔到,個湯就燉好送上枱
紅菇燉土雞:紅菇入囗好爽,d湯入囗清甜,雞肉好嫩好腍