2023-07-02
今日真漢子帶大家去一家米芝蓮必比登推介嘅餐廳找素,係邊一家?就係筲箕灣形薈嘅「一家」喇。👨👨👧👧叫做中華菜館,餐牌就有比較多香港人熟悉嘅上海菜式。我今次點咗:⬜ 臭豆腐 $80米芝蓮推介餐牌四款菜式有兩款係素食,苦苦思量之下揀咗臭豆腐,之後聽到幾乎枱枱都嗌,證明冇叫錯。😁臭豆腐即叫即炸,一擺落枱陣味已經夠哂臭,有誠意,記得要襯熱食。豆腐非常大舊又夠厚實,點咗甜醬同辣醬一齊食的確係好正,難怪成為招牌菜式。😋🥟 素菜鍋貼 $58素鍋貼在上海菜館都唔算罕見,但呢度嘅鍋貼都真係算水準以上,幾出色。一碟共有五隻。🖐️🍜 素什錦澆頭麵 $82咩叫澆頭麵?“澆頭麵是上海道地麵食,「澆頭」是指添加在飯、麵上的配料,澆頭麵意思就是把配料加到陽春麵(或是乾麵)裡頭。”碗麵大到好誇張,好似果啲挑戰人哋食哂可以唔使比錢果個份量,我見到個心都離一離。其實一碗係夠四個人分。🙀個湯濃到好似汁咁,但食落又唔覺好咸,反而有少少淡添。素什錦有菇,粟米芯,腐皮,雲耳,菜,味道都 ok 不過唔算太驚喜。👌👧 甜美二妹 $36即係橙柚子蜜糖,伯爵茶,迷迭香。當我鼓起勇氣點「甜美二妹」果陣,侍應叫我讀 number 喎,所以
⬜ 臭豆腐 $80
🥟 素菜鍋貼 $58
🍜 素什錦澆頭麵 $82
👧 甜美二妹 $36
超好飲喎,杯茶已經好味,加埋入面勁多爆珠,充滿橙同柚子香,夠哂清新同解渴。👅
剩係想買飲品嘅話,餐廳隔離都有「家茶」可以剩買飲品帶走。🥤 餐牌仲有好多素食選擇,例如醬炒花菜茶樹菇,滕椒豆乾絲炒苦瓜,薺菜豆腐羹,青菇素菜包,素鵝,蔥油涼拌山藥,等等。嚟食多幾次都唔怕重覆。👍🏼 呢度裝修古色古香之餘又好靚,唔老土,所以由長者到後生仔客路都會鍾意,好適合一家大細嚟食餐好。加上難得米芝蓮推介餐廳都搵到有咁多素食,點都要試下啦係咪?😊