2020-03-08
呢排去開灣仔通常都會去文華饕記多,因為佢黃得來又收得晏少少,早兩晚九點半過後膽粗粗走去收十點嘅富記麵家,問店員仲有無得食,門面的四眼哥哥仔熱誠招呼話有呀,咁就二話不說入內開餐。睇過啲食評話此店牛做得出色,便點了牛肚米,見隔離枱客人食緊兜炸魚皮好似幾好樣咁,於是叫埋再加碟油菜,牛肚比預期的更好味,夠哂入味又夠軟淋,𡁻幾𡁻就得,而且唔會黐牙,個湯頭亦香甜濃郁!食到十點仲有一半未食完,於是同店員講唔好意思阻住你哋收工,門面那位四眼哥哥仔話「無問題!慢慢食!我都仲要收嘢,千祈唔好心急呀!」忍唔住讚賞佢哋嘅牛肚,四眼哥哥話啲牛肚牛筋等等都係佢自己炆咗好耐㗎,唔怪之得入哂味啦!然後佢主動問我啲炸魚皮覺唔覺喊咗少少,我話都係㗎😅,佢話有客人同佢反映今次重手咗啲,下次再炸佢會落返少啲鹽㗎啦,所以原來佢就係老闆!臨走時問老闆最近生意還好嗎?佢話因為武肺所以生意額確實都有受唔少影響,但幸好還有一班有心嘅客人支持,暫時都仲叫捱得住。有禮貌、肯聽客人意見、對煮食有熱誠嘅年輕老闆,店內亦有不少文宣,門口更貼有醫護免費及不招待內地人告示,如此良心小店,大家要一齊幫手多啲幫襯,等佢可以繼續撐住呀!