2023-03-11
同事一直推薦一間樓上火鍋店,淥烚年代🍲,話食物用料新鮮,性價比高,佢講到咁正,無理由唔去試下😋。餐廳係一個幾隱蔽嘅大厦2️⃣樓,裝修一啲都唔似「六十年代」,充滿現代風格🤗,以墨綠色🟢為主,簡潔得嚟又充滿空間感,令人覺得好舒服🥰。坐底無耐店員就奉上一個9️⃣宮格,入面全是火鍋醬料,基本要嘅都有,但估唔到連薑蓉🫚都有,正😍。雙拼鍋 $168芫茜皮蛋湯 - 芫茜味重,皮蛋係糖心嘅😍。沙爹濃湯鍋 - 沙爹味好香好濃🥰。安格斯肥牛(小份) $198🐂油花分佈均勻,加上誘人嘅鮮紅色,一睇就知對板🥰。肉質軟腍又充滿牛肉味和牛油香味,好食😋。日本黑豚肉 $68🐖肉質鬆軟,入口軟腍帶彈性🥰,含豐富肉汁,肉味香甜不膩,也不帶半點肉臊味😋。新鮮鵝腸 $98鵝腸🦢新鮮冇雪味,質感爽脆彈牙😋。鮮粉腸 $58粉腸新鮮冇任何異味👍,口感有點嚼勁又富有彈性🥰。牛柏葉 $68口感爽脆,冇異味🥰。放入湯鍋掛上湯汁尤其好食😋。水魷 $68🦑新鮮味甜,肉質軟腍又帶彈性🤗。萵筍片 $58鮮嫩水分多,口感爽脆,清熱又解毒😍。唐生菜 $58🥬新鮮、清甜、爽脆。蘿蔔片 $58新鮮水分多,味甘甜,吸收了湯汁的蘿蔔片,更加好
雙拼鍋 $168
芫茜皮蛋湯 - 芫茜味重,皮蛋係糖心嘅😍。
沙爹濃湯鍋 - 沙爹味好香好濃🥰。
安格斯肥牛(小份) $198
日本黑豚肉 $68
新鮮鵝腸 $98
鵝腸🦢新鮮冇雪味,質感爽脆彈牙😋。
鮮粉腸 $58
粉腸新鮮冇任何異味👍,口感有點嚼勁又富有彈性🥰。
牛柏葉 $68
口感爽脆,冇異味🥰。放入湯鍋掛上湯汁尤其好食😋。
水魷 $68
🦑新鮮味甜,肉質軟腍又帶彈性🤗。
萵筍片 $58
鮮嫩水分多,口感爽脆,清熱又解毒😍。
唐生菜 $58
🥬新鮮、清甜、爽脆。
蘿蔔片 $58
新鮮水分多,味甘甜,吸收了湯汁的蘿蔔片,更加好食😋。
總括而言,食材非常新鮮而且有質素,最難得係內臟都係新鮮,完全無異味💯。店員服務勤快有禮,餐牌📔選擇都幾多,但由於今晚得我和阿仔,所以試得唔多嘢食。
另外餐廳仲有午市套餐優惠,燉湯+蒸飯都係$78,都幾抵食。最特別係原來餐廳有私房菜食,價錢由$558~$1088/位,加上有獨立房間,私隱度高,一大班朋友就更加可以盡慶啦。
後記:店員話我知餐廳依家做緊優惠,逢星期日至四,17:30至22:00入座,單點火煱食材做緊8️⃣8️⃣折,如果22:00後仲有7️⃣折添,優惠期至3月底,3月前等我嚟多次先🤭。