2024-07-06 1064 瀏覽
聽聞元朗美食眾多嘅雞地新開咗間和風湯麵店,鋪頭隱藏於一條小巷子入邊!店內裝修相當之和風,餐廳又播住輕快日文歌,係滿滿嘅日本氣氛啊~日式濃汁燴牛肋條壽喜燒湯烏冬💰HK$72牛肋條好有口感,唔會太冧亦唔會太韌!烏冬係選用咗讚岐烏冬,口感煙煙韌韌,掛汁又入味!日式濃汁嘅味道甜甜酸酸幾特別,而湯底就用咗骨湯製成,係一碗有靈魂既湯底啊~升級沙律套餐💰+HK$12沙律份量多~蟹肉海老鮮蝦味噌湯麵💰HK$78呢碗湯麵配料豐富,好多蟹肉,大蝦肉質爽口!麵底方面仲可以揀傳統港式麵 — 手工蛋麵,麵質相對地比較有筋性同彈牙,而且又有淡淡嘅蛋香味!個湯底亦好特別,味噌嘅味道係先鹹後回甘,蝦味亦好濃郁,整個湯底嘅香味會令人覺得有種係北海道拉麵嘅感覺~升級唐揚炸雞套餐💰+HK$20唐揚炸雞即叫即炸,外層香脆,第一次食炸雞一咬落去係爆哂汁嘅,肉質香嫩,令人回味無窮~明太子吉列炸蝦💰HK$25吉列炸蝦同樣都係新鮮滾熱辣,外酥脆內爽口,冇得輸~總括來講,加錢升級做套餐真係超抵食啊,包埋沙律/小食同埋飲品,價錢超值!店員服務態度又好好,真係入元朗必食嘅有誠意小店~

日式濃汁燴牛肋條壽喜燒湯烏冬💰HK$72

蟹肉海老鮮蝦味噌湯麵

升級唐揚炸雞套餐💰+HK$20
唐揚炸雞

明太子吉列炸蝦💰HK$25
吉列炸蝦同樣都係新鮮滾熱辣,外酥脆內爽口,冇得輸~
明太子吉列炸蝦

2024-07-05