2023-07-20 59 瀏覽
經常喺地鐵見到莆田嘅廣告, 係星加坡連鎖店福建菜嚟香港開設嘅分店, 店內菜餚都幾有特色, 一直都期待想試下土筍凍土筍係生長喺海裏面嘅星蟲🐛, 因為含有豐富嘅膠質, 煮的過程令膠質融入湯裏面, 放涼之後就會變成啫喱狀, 之前一直唔敢試😬, 今日終於鼓起勇氣食咗, 有驚喜🥰!土筍爽脆彈牙, 雪凍嘅"啫喱"滑嘟嘟, 配上豉油、醋、蒜蓉嘅醬汁, 作為前菜好開胃九轉小腸呢個都係功夫菜, 要將豬小腸清洗乾淨, 再一層一層地套進去, 一共套九轉, 但蒲田呢個小菜可能要喺清洗或除臭方面再花啲功夫, 因為味道好"腥"😖特色海蠣煎味道不過不失, 海蠣都好多, 但唔係我心中想食嘅脆口蚵仔煎香芋鴨芋頭蓉裹著鴨肉外層炸得酥脆可口, 芋頭蓉香口軟綿, 但鴨肉比較乾身, 整體來說都不錯跳跳魚撞豆腐係一個跳跳魚煮豆腐湯, 味道ok, 但魚湯嚟講唔夠鮮味百秒黃花魚這個菜有點失望, 黃花魚毫無鮮味😅金湯時蔬金銀蛋煮豆苗, 鹹蛋黃醬落得比較多, 所以好好味😋, 同豆苗都好夾酥炸冰心榴槤外層炸得非常脆口, 包住榴槤糯米糍, 外脆內軟, 外熱內凍, 還放有芒果汁點綴, 口感層次滿分😍
經常喺地鐵見到莆田嘅廣告, 係星加坡連鎖店

土筍凍

九轉小腸

特色海蠣煎
味道不過不失, 海蠣都好多, 但唔係我心中想食嘅脆口蚵仔煎

香芋鴨

跳跳魚撞豆腐
係一個跳跳魚煮豆腐湯, 味道ok, 但魚湯嚟講唔夠鮮味

百秒黃花魚
這個菜有點失望, 黃花魚毫無鮮味😅

金湯時蔬

酥炸冰心榴槤