假期最好同朋友一齊來個華麗英式下午茶!早前相約朋友來嘆茶,呢到係充滿華麗歐陸式風格既咖啡廳,高質英倫風呢到採用英式茶具同歐陸式桌椅,充滿英國風情呢個下午茶HKD298/per person , HKD568/2 person 而且所用食材新鮮,糕餅都係當日製作整個下午茶套餐包兩杯茶或咖啡,款式亦多我朋友揀維多利亞玫瑰花茶,濃濃帶清幽玫瑰花香氣既花茶,入口唔會苦澀;而我揀既係維多利亞玫瑰鮮奶咖啡,入口香滑帶玫瑰花香,十分好飲之後就先來個熱呼呼的英式鬆餅配玫瑰紅桑子,加上玫瑰紅莓果醬及濃厚鮮奶油,令味道更香,入口更富口感味道之後再來主打三層鹹甜點,賣相好吸引好精緻,焦糖燉蛋香甜蛋香,焦糖燒得香口先由鹹點開始,左面的香煎蟹肉餅,入口濃濃蟹肉,好鮮味右面的迷你小牛漢堡,漢堡包烘得香脆,小牛好香好有牛味,但又唔同平時食到的普通漢堡牛扒,食落口十分好吃而甜點更係不可錯過,中間既係馬卡龍,草莓撻及意式奶凍,馬卡龍比起外面吃到的不會太甜,面草莓撻既草莓好香甜,撻好香脆,比起平常吃到的這裡更出色!意式奶凍上面灑上點點玫瑰花瓣,入口軟滑,唔會好甜,奶香十足終於到最上層,最令人期待的左面既係店內主打,伯爵
假期最好同朋友一齊來個華麗英式下午茶!

呢到採用英式茶具同歐陸式桌椅,充滿英國風情

而且所用食材新鮮,糕餅都係當日製作
整個下午茶套餐包兩杯茶或咖啡,款式亦多

先由鹹點開始,左面的香煎蟹肉餅,入口濃濃蟹肉,好鮮味

意式奶凍上面灑上點點玫瑰花瓣,入口軟滑,唔會好甜,奶香十足

終於到最上層,最令人期待的
左面既係店內主打,伯爵茶戚風蛋糕,用上伯爵茶自家製,係店主媽媽招牌兼拿手的蛋糕,入口充滿伯爵茶香,而面層的焦糖醬唔甜但香又滑,配上一同吃口感更出眾

拿破崙亦比外面吃到的更美味
鮮果好新鮮唔會酸,拿破崙香脆唔會好甜,恰到好處

最後歌劇院蛋糕亦唔會好甜,入口唔硬,口感柔軟~

整體來說,這裡令我意想不到,賣相討好,但味道及所用既食材新鮮好吃,甜點唔會太甜,吃後都不會膩,十分滿意!
  • 伯爵茶戚風蛋糕