TEA
2021-09-11 524 瀏覽
今日朋友生日,帶佢去食TEA 一於試下佢好唔好食甜品都係由專業餅師每日新鮮製作 賣相都相當精巧 環境優雅 食下TEA飲杯茶好地方 甜品3層連一客花茶或自選茶 可加配特飲2層係甜品 一層係包點類 最底層係一口撻 芝士批 咸點類 芝士咸中間係薯蓉入味細滑 個撻皮好脆口小漢堡 中間夾住牛肉芝士, 再上一層係朱古力芝士蛋糕 煙三文魚撻 焦糖燉蛋最後係馬卡龍 英式茶蛋糕 玫瑰花慕絲蛋糕 共9款咸甜小品 份量唔多,精緻小巧貴婦風格 生日仲有一件有祝賀句既小朱古力蛋糕送Tea Room Nathan Hill, 38 Hillwood Road, Tsim Sha Tsui評分7/10消費$500
今日朋友生日,帶佢去食TEA 一於試下佢好唔好食
甜品都係由專業餅師每日新鮮製作 賣相都相當精巧
2層係甜品 一層係包點類
最後係馬卡龍 英式茶蛋糕 玫瑰花慕絲蛋糕 共9款咸甜小品

Tea Room
評分7/10
消費$500
英倫維多利亞風王子公主生日下午茶🔸下午茶 65折 (加一)🔹下午時段 星期二至五 14:30 - 18:00Signature Rose tea入口清香回甘,令人想一飲再飲 Rose Latte 口感creamy,rose拉花精緻,咖啡香濃,甜度剛剛好最欣賞微甜帶酸的rose x rapsberry 馬卡龍,微甜開胃玫瑰花三文魚也很fresh很推介牛油鬆餅,香濃不油膩,配上creamy 奶油,超好吃沒有限坐時間,十分輕鬆
英倫維多利亞風王子公主生日下午茶
🔸下午茶 65折 (加一)
🔹下午時段 星期二至五 14:30 - 18:00
玫瑰花三文魚也很fresh
很推介牛油鬆餅,香濃不油膩,配上creamy 奶油,超好吃
沒有限坐時間,十分輕鬆
VICTORIAN ROSE TEA SET
2020-01-23
10 分鐘 (堂食)
VICTORIAN ROSE TEA SET
  • victorian rose tea set
2020-03-05 884 瀏覽
入面本身裝修 都係偏英式風格 帶點宮廷感亦都有啲打卡位可以影下相 ✨✨而且仲即場有唔同頭飾 飾物可以借黎影相用-不過重點都係食物 個Tea Set有以下食物 ➡️藜麥煙三文魚➡️菠菜芝士焗蘑菇➡️蟹肉餅洛神花漢堡➡️芝士蟹子三文治➡️焗忌廉千層薯➡️法式焦糖燉蛋➡️皇牌戚風蛋糕配麻糬➡️玫瑰紅桑子馬卡龍➡️野莓奶凍➡️英式鬆餅 配鮮奶油及紅桑子果醬-個人覺得鹹點比甜點好食好似焗蘑菇咁 只係用左芝士同菠菜 但唔會話太淡無味 反而食落同平時加左煙肉粒嘅一樣咁juice不過甜點嘅鬆餅其實都好抵讚 熱烘烘又鬆軟鍾意淡口嘅配鮮奶油食唔膩又fresh如果加埋果醬又另一種感覺另外我都叫左玫瑰花茶同玫瑰咖啡每一壺花茶下面都有迷你蠟燭令到每一啖嘅花茶都係暖立立又好飲
入面本身裝修 都係偏英式風格 帶點宮廷感

令到每一啖嘅花茶都係暖立立又好飲
下午茶
玫瑰拿鐵  鬆餅
玫瑰花茶
尖沙咀山林道向來多美食,終於可以一嘗心心念念已久的Victorian Rose Tea Room!一個下午茶set非常抵食!人均200多,仲可以喺餐廳內拎bling bling皇冠、vintage帽,做住貴婦食tea!今日工作導致身心疲憊不堪,點了壺玫瑰花茶寧神,VRT會為花茶保溫好貼心。從裝修到桌上擺設,全部都好靚好elegant,我最欣賞係tea set架癡咗好靚既珍珠串呢!本小姐最欣賞蟹肉餅洛神花漢堡,口感好似有D薯仔蓉咁。英式鬆餅係重中之重啊!配玫瑰花jam同cream,每一啖都好滿足好幸福啊!咁靚咁好味既tea set,仲有全單65折,唔比tips都對唔住自己啦哈哈!場地Manager服務態度超級nice,隨時都會留意住客人需求,值得一再嘗試!下次試下outdoor食lunch先
本小姐最欣賞蟹肉餅洛神花漢堡,口感好似有D薯仔蓉咁。
下次試下outdoor食lunch先
2020-02-05 2539 瀏覽
呢間餐廳同女仔朋友嚟一流,環境靚,嘢食擺盤賣相一流,樣樣都有排影。餐包 全部麵包自家制,每款都香噴噴好足料,但要留意食哂可能有啲飽,但好味到我都食咗9成😂。神石榴西柚沙律 $30 西柚沙律酸酸哋夠哂開胃。蟹肉芒果卷伴牛油果沙律 $60 蟹肉卷有啲太凍同實,無我想像中一絲絲蟹肉嘅口感,但同芒果都幾夾。龍蝦湯 $30 又香又鮮甜,出面有啲龍蝦湯會過鹹同澀,呢到嘅完全無呢個問題。香濃蠔湯 $60 味道好濃郁好rich,最井火驚喜係入面仲有大大粒帶子。波士頓龍蝦香酥盒 $482 大推!有成隻龍蝦拆哂肉,個龍蝦汁係畫龍點睛,最神奇嘅係個香酥盒無因為個汁而變淋,仍然好酥脆,建議一啖食哂3樣嘢,超幸福。慢煮雞胸肉慕絲羊架 $482 原本係跟羊柳卷,但當日無哂羊柳,羊架煎香肉嫩,而且羊味好香,好喜歡。Chocolate Brownie $60 朱古力味都幾濃,唔會過甜。香梨蛋糕 $60 追型好靚啊,梨肉又軟稔又甜。維多利亞玫瑰花茶 $68 一大壺一路煲熱,飲落好清香,店員見太濃仲會主動問要唔要加水,好貼心。鮮奶咖啡 $58 拉花好靚,沖得香滑。需加一服務費,2人埋單約$1530。如果你鍾意睇我嘅食評,
餐包
神石榴西柚沙律、蟹肉芒果卷伴牛油果沙律
神石榴西柚沙律 $30 西柚沙律酸酸哋夠哂開胃。
香濃蠔湯、龍蝦湯
慢煮雞胸肉慕絲羊架
Chocolate Brownie
香梨蛋糕
香梨蛋糕 $60 追型好靚啊,梨肉又軟稔又甜。
維多利亞玫瑰花茶、鮮奶咖啡
鮮奶咖啡 $58 拉花好靚,沖得香滑。
需加一服務費,2人埋單約$1530。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
餐包
神石榴西柚沙律、蟹肉芒果卷伴牛油果沙律
香濃蠔湯、龍蝦湯
慢煮雞胸肉慕絲羊架
Chocolate Brownie
香梨蛋糕
維多利亞玫瑰花茶、鮮奶咖啡
讓我來做一天公主吧👸唔知你地細個有冇好似我咁, 會喺屋企扮做香港小姐拎住支權杖周圍行😆😆·今次嚟到一間非常吸睛、充滿少女心既英式餐廳🤩 哩間應式餐廳我已經bookmark左好耐, 哩度最吸引我嘅,除咗係呢度環境充滿英式宮庭風外,仲會有皇冠可以俾你大影特影❤ 偷偷地話俾你知,淨係影相我都影左成個鐘😂 真係好好好靚呀😍😍·Tea Set食物方面,個層架一共有三層,包括5款鹹點及5款甜點,以及每人一款飲品,賣相又係超靚,真係靚到唔捨得食📸📸·鹹點:- 藜麥煙三文魚- 菠菜芝士焗蘑菇- 蟹肉餅洛神花漢堡- 芝士蟹籽三文治- 焗忌廉千層薯甜點:- 王牌戚風蛋糕配麻糬- 玫瑰紅桑子馬卡龍- 日式抹茶紅豆慕絲- 法式焦糖燉蛋- 新鮮焗製英式鬆餅 配 濃厚鮮奶油及紅桑子果醬· 各款鹹點心及甜點均細細件好的骰, 味道亦算不錯,女神們食完都唔怕肥啦🤩🤩 當中最驚喜嘅當然係新鮮焗製既scone😍😍 十分喜歡英式鬆餅既我,哩款英式鬆餅真係我杯茶❤ 外皮焗得鬆脆可口,充滿牛油香味並帶點點微甜, 配上香濃但不甜膩既鮮奶油真係冇得輸!單單哩款鬆餅已經令整個下午茶加曬分💕·依家仲有一個優惠活動🤗 週末及公眾假期最少三

讓我來做一天公主吧👸

- 玫瑰紅桑子馬卡龍
- 日式抹茶紅豆慕絲
- 法式焦糖燉蛋
- 新鮮焗製英式鬆餅 配 濃厚鮮奶油及紅桑子果醬

依家仲有一個優惠活動🤗 週末及公眾假期最少三位或以上仲會有65折添👍👍
2020-01-05
下午茶
  • 維多利亞玫瑰朱古力
  • 英式鬆餅
2020-01-24 111 瀏覽
貴族一般的晚餐!跟親愛的寶貝們食東西就是每一種食物都能品嚐多一口 ~~ 神石榴西柚沙律 :小時候媽媽已經告訴我神石榴是個寶!特別是對女生喔!加入西柚作沙律,食一食就食慾大增呢~蟹肉芒果卷伴牛油果沙律: 冰冰的蟹肉給芒果簿片包圍著!切一下再配旁邊一粒一粒的牛油果, Appetizer就是讓你先過一下口癮! 龍蝦湯& 香濃蠔湯: 一字記之曰: 「濃」;如果肚子很餓可以嚐一下香濃蠔湯,他們會用英式傳統的器皿保溫,放好有一粒帶子的碗再到客人前才倒出來~~五個女生當然不少得五個主菜!「香煎銀鱈魚配白蘆筍」:她她給好高分喔!因為魚魚好嫩滑的口感,醬汁的味道好重然後可以好好分配給底部的薯仔片們 「波士頓龍蝦香酥盒」: 喜歡龍蝦的寶貝們在龍蝦湯過後還有龍蝦香酥盒可以食呢~用上新鮮的龍蝦才可以把香甜的龍蝦鉗甩出來!再來有好入味的「帶子牛肝野菌意大利飯」, 十分creamy! 「慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷」:是中西融合的菜式呢!有種小茴香的味道!「慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬」,慢煮栗飼豬能夠好好鎖住肉汁!!不錯不錯!

五個女生當然不少得五個主菜!

不錯不錯!
2020-01-21 761 瀏覽
以前好鍾意成日周圍去食Tea,依家節制左自己😛比呢一間喺尖沙咀山林道Victorian Rose Tea Room 吸引左好耐。終於有機會一試,佢個環境裝修真係超級靚,有種英國宮廷嘅感覺,環境典雅優美。而且佢哋仲有啲人哋英國貴族戴果啲頭飾借俾我地戴。帶着佢哋嘅頭飾係呢個環境裏面一路食住afternoon tea 。好似自己就係啲貴族置身於起英國食下午茶既感覺🥰,佢哋仲有露台可以坐架不過嗰日咁岩俾人book咗,另外我仲知道佢可以提供包場服務添,想搞Bride Shower呢到岩哂呀😍兩位英式下午茶$628+10% 如果同行三位或以上仲有六五折㗎呢度嘅set鹹點同甜點都好平均,之前食嗰啲甜野居多🍴菠菜芝士焗蘑菇 菠菜溝左芝士打成茸,美味嘅芝香味配上蘑菇😍好味👍🏼🍴焗忌廉千層薯呢個薯蓉唔會膩,淡淡的芝士同奶香味。🍴藜麥煙三文魚平時食煙三文魚配餅乾食得多,估唔到呢度係配藜麥,而且佢哋醬又帶點酸甜味👍🏼🍴蟹肉餅洛神花漢堡食到啖啖蟹肉,佢哋入邊加咗紅椒?令到成個未昇華咗🍴芝士蟹子三文治🥪竹炭嘅麵包夾住芝士,蟹子,沙律,碎蛋。成個三文治好豐富🍴法式焦糖燉蛋我認為呢個係最好味嘅😍😍,上面簿簿既焦糖,

以前好鍾意成日周圍去食Tea,依家節制左自己😛

呢度嘅set鹹點同甜點都好平均,之前食嗰啲甜野居多

🍴菠菜芝士焗蘑菇

菠菜溝左芝士打成茸,美味嘅芝香味配上蘑菇😍
好味👍🏼

🍴焗忌廉千層薯

呢個薯蓉唔會膩,淡淡的芝士同奶香味。

🍴藜麥煙三文魚

🍴蟹肉餅洛神花漢堡

食到啖啖蟹肉,佢哋入邊加咗紅椒?令到成個未昇華咗

🍴芝士蟹子三文治🥪

竹炭嘅麵包夾住芝士,蟹子,沙律,碎蛋。成個三文治好豐富

🍴法式焦糖燉蛋

我認為呢個係最好味嘅😍😍,上面簿簿既焦糖,完全唔會過甜,。下面嘅燉蛋充滿蛋香味

🍴皇牌戚風配麻薯

個戚風蛋糕好鬆軟,開頭以為入面嗰個係水果嘅嘢,原來係麻薯😆

🍴日式抹茶慕絲

個慕絲打到好滑裏面仲有啲朱古力慕絲係到。

🍴新鮮焗英式鬆餅

佢哋嘅scone係新鮮整嘅,外面有點脆口,另外仲有果醬同埋奶油俾你搽嚟食。

🍴焦糖馬卡龍

佢哋個馬卡龍都好好味呀😍,唔會得個死甜。平時食嗰啲馬卡龍就算唔同顏色都係同一樣味但呢個係食得出係焦糖味🤪,而且中帶點淡淡嘅杏仁味

☕️
玫瑰鮮奶咖啡

平時飲嗰啲Rose latte 。佢哋嘅玫瑰味會搶晒啲咖啡味,呢度唔會喎反而咖啡味仲喺度啊😍,兩者好平均。

🍵 蜜桃紅茶

佢哋係用 fortnum & mason嘅紅茶。佢哋嘅蜜桃味簡直係錦上添花🤪,帶點蜜桃嘅清甜味道,配上紅茶。最貼心位係佢哋有用蠟燭熱住的茶。就算食到尾你杯茶都唔會凍㗎😻

見到好多靚靚都有去呢間位於尖沙嘴嘅餐廳食tea打卡,見到d食物同環境都好靚好貴族風🙈所以呢晚同⛄️去食dinner😆😆呢度無論環境同服務都係一流🌟仲有個花園仔比大家坐係出面食野或者打下卡🌹🤪情侶來呢度撐檯腳就適合不過啦🥳-香濃蠔湯個蠔湯係原本放係茶壺裡面,然後即場倒落碟度架~係咪好特別呢,問過先知呢個係英式傳統做法,好處係可以保持湯嘅溫度🌟本身碟裡面放嘅帶子係得表面熟架,利用湯嘅溫度令佢中間啱啱好熟,唔怪得食落去keep住嫩滑,呢個細節做得好好🥰而且個湯蠔味超濃郁,應該用左好多隻蠔打碎整個味先咁出🤤🤤-蟹肉芒果卷伴牛油果沙律芒果與蟹肉係perfect match,味道超夾一絲絲嘅蟹肉同芒果食落口感好好,而且蟹肉份量十足,啖啖都蟹味濃郁🦀️而且仲加入左牛油果粒,係熟爛嘅牛油果🥑🤤油香豐富之餘,仲有好高營養價值!-羊架配薯蓉本來揀嘅慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷冇曬,就換上羊架,都係一樣高水準💞個羊架係雙骨羊架,d肉更加厚,而且見到肉嘅顏色已經知道好靚,d肉表面熟中間好粉嫩,食落同樣好嫩好易咬開,而且啖啖肉好juicy🤩仲有不得不提個薯蓉伴碟唔係一般嘅薯蓉,佢係將薯仔切片再焗到佢淋,食落creamy得來
蟹肉芒果卷伴牛油果沙律
芒果與蟹肉係perfect match,味道超夾
羊架配薯蓉
仲有不得不提個薯蓉伴碟唔係一般嘅薯蓉,佢係將薯仔切片再焗到佢淋,食落creamy得來有口感,唔係得d蓉咁簡單👍🏻
波士頓龍蝦香酥盒
呢個我期待已久,因為我本身超鍾意食龍蝦🦞
呢道菜完全滿足到我食龍蝦嘅慾望😂
面頭有兩個去左殼嘅大蝦鉗,估唔到裡面仲有幾塊大塊嘅龍蝦肉,肉質爽口彈牙啖啖肉,問過先知係用新鮮原隻波士頓龍蝦,仲係即劏即煮🤤
個牛油焗酥皮盒係用23 層酥皮逐層疊上,再焗到金黄色,好考功夫架,食落香脆酥化。
pear cake🍐
上面嘅朱古力做成嘅聖誕樹造型好有心思🌟
側邊係用香脆嘅手指餅圍住,而中間係香梨砌成嘅玫瑰花同吉士醬,配搭非常之清新🍐💞
lava cake
呢個心太軟即叫即焗,切開係流心架好似瀑布咁湧出來🤤
味道都係意料之中咁高質👍🏻❤️
Princess Victoria
係士多啤梨味嘅yogurt加鮮奶❤️🍓面頭用玫瑰花瓣作點綴🌹好靚✨
飲得出係用新鮮士多啤梨整,有淡淡嘅酸味,味道介乎士多啤梨奶同士多啤梨yogurt咁,對於兩樣都鍾意嘅我來講好高分🌟
熱朱古力
佢個拉花真係好靚,睇得出好有心機
係凍嘅天氣飲上一杯熱朱古力🍫係件幸福嘅事🥰
朱古力都係預期中濃😆
2020-01-16 108 瀏覽
今日難得星期日放假🤩要帶姨生女去咗試試新開嘅Victorian Rose Tea Room 嘅afternoon tea,裝修係我最鐘意嘅英倫風 😍仲有我最愛嘅English Scone,食物質素高價錢合理,仲要係打卡嘅好勝地
2020-01-15 133 瀏覽
Every girl could be a Queen for themselves✨餐廳位於山林道銀座17樓 餐廳附有小陽台可以飽覽尖沙咀夜景🌃花草牆仲可以打卡影相🌸📸室內宮廷風的裝潢同擺設仲有小飾品🛋令每位女孩子都可以當一晚女皇💃🏻.🥗神石榴西柚沙律西柚石榴酸酸甜甜 抗氧化之餘又有豐富嘅維他命C⭐️令平平無奇的沙律菜變成美味清爽的前菜🌿🍃.🎃南瓜濃湯南瓜湯非常濃郁🎃🎃🎃餐廳亦非常貼心地預熱盛湯器皿使湯的溫度保持🥣而且仲有瓜果粒粒令口感更加豐富😋.🦪香濃蠔湯第一次試西式蠔湯🦪侍應介紹下係用上日本廣島蠔攪碎成湯 🤤🤤熱辣辣一啲都唔腥 仲有好香濃既蠔味加埋唔同口感既麵包更加滋味🥖🍞🥯.🦞波士頓龍蝦香酥盒原隻波士頓龍蝦非常新鮮肉質彈牙及軟嫩🙃酥皮總共有23層 好香牛油味同非常鬆化👍🏻最後淋上鮮味龍蝦汁 而且唔會令到酥皮變軟鮮味酥脆同彈牙🖖🏻小編同朋友仔都好歡喜😘.🐏香煎慢煮紐西蘭羊架當晚餐單將慢煮雞胸肉慕絲羊柳卷換成羊架慢煮3小時之後再香煎上碟🍽肉質非常之粉嫩而且一啲都無羊騷味 🖖🏻係高質既羊架🙃.🍨雲呢拿雪糕配心太軟🍐香梨酒慕絲配蛋糕🍰呢兩款精緻嘅甜品為晚餐作結朱古力香濃🍫香梨酒慕絲幼滑🌬
餐廳位於山林道銀座17樓

小編最後order左杯榛子咖啡🌹
玫瑰花拉花增添左好多少女嘅氣息💃🏻
甜甜咁完結是日晚餐🥣
2020-01-14 107 瀏覽
一直以黎, 任何粉紅色/ 公主風/ 可愛既主題,都一定會係我既推介List 入面, 為既就係每年閨蜜生日, 可以大派用場 😂😂.最初覺得同呢個朋友食生日飯一定要靚景😍影相📸️靚, 重要過所有之但係, 我想講既係, 呢度性價比真係好高不得不順帶提一下, 每款食物都真係好好食🤤🤤前菜 又好食又靚💕 沙律係我至愛龍蝦湯 vs 蕃茄湯好濃、 好足料慢煮西班牙栗飼豬鞍我一向麻麻哋豬, 但呢一個一啲都唔”鞋”鬆軟多汁最緊要個黑松露意粉係係我地面前刨啲黑松露落去💕💕淨係睇住已經心心眼真係好好味
一直以黎, 任何粉紅色/ 公主風/ 可愛既主題,
都一定會係我既推介List 入面,
為既就係每年閨蜜生日, 可以大派用場 😂😂
最初覺得同呢個朋友食生日飯一定要靚景😍
影相📸️靚, 重要過所有
之但係, 我想講既係, 呢度性價比真係好高
不得不順帶提一下, 每款食物都真係好好食🤤🤤

前菜
又好食又靚💕 沙律係我至愛

龍蝦湯 vs 蕃茄湯
好濃、 好足料

慢煮西班牙栗飼豬鞍
我一向麻麻哋豬, 但呢一個一啲都唔”鞋”
鬆軟多汁

最緊要個黑松露意粉
係係我地面前刨啲黑松露落去💕💕
淨係睇住已經心心眼
真係好好味

今日嚟咗 Victorian Rose Tea Room 慶祝拍拖紀念日。餐廳裝潢 維多利亞式風格,精細古典浮雕、壁爐、水晶燈飾、蕾絲窗紗和枱布、彩花壁紙、精致瓷器和細膩油畫。佈置細節一絲不苟,散發英國貴族氣息,各處盡是打卡位!餐廳十分貼心,提供多款皇冠頭飾借出 配戴。讓人享受美食之餘,可陶醉於奢華絢麗宮廷裏,體驗王子與公主的華麗童華世界!盡情滿足打卡慾望!蟹肉芒果卷伴牛油果沙律新鮮芒果片包捲裏著絲絲軟滑的鮮味蟹肉絲,果肉酸甜多汁,有提鮮作用,味道匹配十分醒胃。伴上牛油果粒和火箭菜,清新翠綠爽口。 牛油果營養豐富,含不飽和脂肪 ,蛋白質、 纖維 、甘油酸等,美肌養顏女士恩物。香濃蠔湯必食推介!選用日本廣島蠔,將蠔兩邊煎成金黃,再用白蘭地酒炒香,將蠔本身的潺、腥味除去,留下海鮮的鮮香,攪碎成湯。焦香混合白蘭地酒,獨特的味道只此一家。蠔湯要熱飲,餐廳用了一個英式傳統的器皿保溫,並到客人前才倒出來,確保最佳的品嚐溫度。波士頓龍蝦香酥盒 (季節限定)採用新鮮原隻波士頓龍蝦,即劏即煮,肉質爽口彈牙。再釀入23層牛油酥皮盒 ,製作繁複,酥皮要逐層疊上,焗至金黃香口鬆化。最後淋上美味蝦頭汁,還有獨家

皇冠頭飾

波士頓龍蝦香酥盒 (季節限定)
採用新鮮原隻波士頓龍蝦,即劏即煮,肉質爽口彈牙。再釀入23層牛油酥皮盒 ,製作繁複,酥皮要逐層疊上,焗至金黃香口鬆化。最後淋上美味蝦頭汁,還有獨家製作的龍蝦泡,啖啖肉 大快朵頤!

香煎銀鱈魚配白蘆筍
來自荷蘭嘅白蘆筍矜貴罕有 配上 厚切煎香銀鱈魚,油份十足甘香撲鼻, 無骨嫩滑香口滋味,再蘸點芥辣沙律醬,味覺 昇華!

雲呢拿雪糕配心太軟
雲呢拿雪糕軟滑可口,心太軟外脆內暖,切開朱古力流心緩緩流出,朱古力香甜味濃,非常吸引!

橙餅香梨酒慕絲蛋糕
傳統橙餅香脆香脆鬆化,慕絲蛋糕清甜 軟熟,擺碟精緻配合聖誕氣氛!
Peach Tea (Fortnum & Mason)/ 雲呢拿雪糕配心太軟/ 橙餅香梨酒慕絲蛋糕/ 玫瑰鮮奶咖啡

維多利亞玫瑰鮮奶咖啡
拉花線條細緻,手藝超凡。用上玫瑰花瓣點綴配襯,增加視覺效果! 奶泡香滑咖啡味香濃,甜度適中,近呷一口散發淡淡玫瑰花香!

Peach Tea
茶包係出自Fortnum & Mason,英國皇家御用經典品牌,超過300年歷史,不是很多地方可以飲到。茶味清新怡人,天然桃味果香,甜度清淡去膩溫和, 細意品嚐,感覺休閒自癒!
包房

餐廳還有包房和露台座,可遠眺尖沙咀海景!露台大約可容納十數人,種植常綠植物,日間可享受微和陽光,慢活品嚐美點! 訂座時要記得預約留露台座!
露台

香煎銀鱈魚配白蘆筍
  • PeachTea(Fortnum&Mason)/雲呢拿雪糕配心太軟/橙餅香梨酒慕絲蛋糕/玫瑰鮮奶咖啡/
  • 波士頓龍蝦香酥盒(季節限定)
2020-01-10 92 瀏覽
來到餐廳,真心嘩嘩聲,好少女古典風,仲要有露台,本身想要求轉露台,但原來人地留座,甘唯有影張相自我安慰下,期待食大餐神石榴西柚沙律大廚選用新鮮石榴再加入已切粒的西柚,酸酸甜甜,刺激味蕾,沙律菜很新鮮,配合檸檬橄欖油,不但清新可囗,更可增進食慾 蟹肉芒果卷伴牛油果沙律,蟹肉一絲絲,伴碟很用心,老公很享受,加上superfood 牛油果,很有營養,視覺上黃黃綠綠,很引人食慾 龍蝦湯大廚選用新鮮龍蝦頭熬製,真材實料的龍蝦湯,唔似出面餐廳飲落有苦味,飲完返唔到轉頭。同樣用器皿暖湯,在我面前倒,保持最佳的溫度香濃蠔湯侍應真心推介,男人至補!大廚選用日本廣島蠔,原材料攪碎成湯。先將每隻蠔兩邊煎成金黃,再用白蘭地酒炒香,除去潺滑、腥味,獨留海鮮的鮮香,混合一些煎香了的焦味,再加入白蘭地酒,產生獨特的味道,獨有的墨綠色,是坊間找不到的鮮味。加上,蠔湯要熱飲,他們用了一個英式傳統的器皿保溫,並到我們前才倒出來,仲提我哋拍下短片,老公話真心好蠔氣,飲得出的用心。飲湯仲有一籃麵包及餅乾,其中橄欖仁麵包好香,很軟熟,配湯真係一流 慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬店主話如果唔食太多澱粉質,可以試這款。

神石榴西柚沙律

龍蝦湯

慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬
店主話如果唔食太多澱粉質,可以試這款。大廚選用西班牙穀飼豬鞍 因為以穀物所飼養的豬,遠比其他豬肉安全,扒身厚實,而且豬鞍口感軟滑,再配以 65 度火力慢煮 30 分鐘,鎖住肉汁,油香和肉香融合,相當入味,見到顏色淡淡粉紅,唔洗驚,慢煮就係甘香嫩,配上蘋果醬,提升了豬肉的肉味。

波士頓龍蝦香酥盒
採用新鮮原隻波士頓龍蝦,店主講明即劏即煮,所以肉質爽口彈牙。再釀入 23 層牛油焗酥皮盒,焗至金黄,香囗酥化,勁香牛油味。最後,淋上美味蝦頭汁,泡好了龍蝦肉,食得出自家製。

香梨酒蛋糕
老公喜歡它的造型甚有玩味,之前聖誕節,所以朱古力造型是聖誕樹,蛋糕用了脆餅,梨肉吸收酒香,連同蛋糕一起食用,很清甜。

心太軟
我掛住影相,所以流心效果一流,但都吃到外層微脆,餡料是勁香勁濃的朱古力,加上雲尼拿雪糕,冷卻與火熱之間,令人回味無窮。

點了一壺蜜桃茶,是來自fortnum & mason,取自真正的蜜桃,加上中國茶香,滲出果香味濃

老公嘆rose latte, 拉花圖案是盛開的鮮花,咖啡細滑,不需加糖,已經足夠。

我下次一定要坐露台再跟朋友,老公high tea 食lunch

2020-01-09 92 瀏覽
今日要同大家介紹一間好適合慶祝既餐廳😍 Victorian Rose Tea Room入面裝修得好Grand好似去左皇宮咁🏰露台仲有靚靚既花花牆俾人打卡🌸晚餐係a la carte menu,餐廳宜家做緊65折優惠,價錢相宜🙌🏻🦀蟹肉芒果卷伴牛油果沙律 $60 (原價$92)擺盤勁靚😍芒果包住滿滿既蟹肉,味道好夾!沙律菜仲配埋牛油果🥑整體好Fresh好開胃!🦞龍蝦湯 $30 (原價$45)侍應係餐枱上即刻倒湯,幾得意既互動🤪用左新鮮龍蝦頭熬製,味道超濃郁🤤中間粒帶子煎得岩岩好,配落個湯度加哂分👍🏻另外仲配左麵包籃,麵包好軟熟,我拎哂黎浸龍蝦湯食,超正🤤🦞波士頓龍蝦香酥盒 $482 (原價$740)又係賣相一流🤩用左原隻波士頓龍蝦,肉質爽口彈牙,都幾新鮮👍🏻釀入牛油焗酥皮盒,原來呢個酥皮盒有23層😱超考功夫!我影左好耐相都仍然好酥脆🤣🐑慢煮羊架 $482 (原價$740)朋友揀左羊架,本身唔食羊既我試左一細舊仔,羊騷味唔算好勁,肉質都好腍👌🏻🍰甜品 $60 (原價$92)雖然食到好飽,但點都要食埋甜品☺️果然無令我失望😍又靚又好味!🍂Jasmine Tea $58最後要飲番杯茶解下膩😌個茶

🦀蟹肉芒果卷伴牛油果沙律 $60 (原價$92)

🦞龍蝦湯 $30 (原價$45)

另外仲配左麵包籃,麵包好軟熟,我拎哂黎浸龍蝦湯食,超正🤤

🦞波士頓龍蝦香酥盒 $482 (原價$740)

🐑慢煮羊架 $482 (原價$740)

🍰甜品 $60 (原價$92)

🍂Jasmine Tea $58
最後要飲番杯茶解下膩😌個茶壺勁靚啊,花茶放係火爐上保溫,相當貼心🥰
順帶一提🙆🏻‍♀️呢度既服務好好,侍應會留意住客人食嘢既速度上菜,而且都好有禮貌👍🏻