餐廳: 金記冰室 (Two Harbour Square)
資訊:

2020-05-19 2280 瀏覽
媽媽呢排為咗啲家事,忙到氹氹轉😅 為咗唔好要佢咁辛苦,我哋呢排多數都會出街食晚飯、或者買外賣。呢日 #小秘書 約咗朋友喺 #觀塘海濱公園 影相,不過因為天氣嘅關係,我哋只好喺附近嘅空場行吓、避雨👉🏻👈🏻 估唔到呢區發展得咁快,本來嘅工廠區,而家已經變成大公司嘅集中地。要配合咁多人口,附近亦都開咗好多各式各樣嘅餐廳,連媽媽至愛嘅 #金記冰室 亦成為一份子。既然順路,我就順手買啲嘢食返去同屋企人分享。位於 Two Harbour Square 嘅分店,裝修明顯地同其他嘅有啲唔一樣,冇咗懷舊嘅感覺,反而多一種新派嘅氣息。打開餐牌唔使諗, 當然第一個就係要 #咖哩 啦,不過今次我冇要 #牛腩,改咗要 #咖喱雞扒意粉,另外加咗個 #梅菜扣肉、#鮮牛肉湯米粉。等我大概10分鐘,終於搞掂、可以返屋企。經過40分鐘嘅步行+車程,食物仲係暖暖地😉 我先將 #湯底 放入 #牛肉米粉,配埋師傅幫我哋預備嘅香菜,湯味特別濃郁,牛肉唔會鞋烚烚,而 #湯米粉 亦好幼滑😋 至於個梅菜扣肉對我來講就肥咗少少,不過爸爸就鍾意到不得了,梅菜同醬汁調味得啱啱好,因為咁... 我居然食咗成碗白飯落肚🤨 至於個 #咖喱雞扒意

位於 Two Harbour Square 嘅分店,裝修明顯地同其他嘅有啲唔一樣,冇咗懷舊嘅感覺,反而多一種新派嘅氣息。打開餐牌唔使諗, 當然第一個就係要 #咖哩 啦,不過今次我冇要 #牛腩,改咗要 #咖喱雞扒意粉,另外加咗個 #梅菜扣肉、#鮮牛肉湯米粉。等我大概10分鐘,終於搞掂、可以返屋企。經過40分鐘嘅步行+車程,食物仲係暖暖地😉 我先將 #湯底 放入 #牛肉米粉,配埋師傅幫我哋預備嘅香菜,湯味特別濃郁,牛肉唔會鞋烚烚,而 #湯米粉 亦好幼滑😋 至於個梅菜扣肉對我來講就肥咗少少,不過爸爸就鍾意到不得了,梅菜同醬汁調味得啱啱好,因為咁... 我居然食咗成碗白飯落肚🤨 至於個 #咖喱雞扒意粉 都唔錯,#意粉撈埋 #咖喱汁 入口,零舍醒胃, 連平時細食嘅媽媽,都對呢餐讚口不絕呀🤪

只係使百幾蚊就可以令到大家舒舒服服食一餐,唔使煩、唔使買、又唔使煮.... #外賣服務 正係為我呢啲 #為食嘅大懶人 而設㗎😋
2020-05-19
外賣自取