放工去咗尖沙咀食飯,嚟呢度好自然就會聯想起韓國菜🇰🇷。朋友話帶我去食新嘢,佢之前誤打誤撞出錯𨋢,發現有間裝修幾靚嘅餐廳,名叫「微笑韓國料理」。餐廳環境果然係幾有特色,佢唔係行新派路線,並無播住好嘈嘅K-pop,反而帶一種古代宮廷嘅味道😳。另外,我留意到店員們真係韓國人,讓人感覺正宗。呢度除咗係韓國料理店,亦有著居酒屋嘅元素🏮。佢提供各式各樣嘅串燒,一般而言好少出現喺韓國餐廳。食物定價稍貴,不過同質素成正比。金槍魚蓋飯Tuna Sashimi Rice Bowl($148),🍚蓋飯好大碗,而且餸料亦好豐富。金槍魚即係呑拿魚,睇英文菜名先知係刺身🍣,味道幾鮮又無筋。飯本身無味,係靠隔離兜辣醬帶出味道,撈匀啲醬同沙律菜食,整體來講唔錯。炸豬扒蕎麥麵Cold Soba & Pork Cutlet($138),蕎麥麵屬正常發揮,麵條偏粗身,富有嚼勁🍜,但略嫌份量偏少。炸豬扒好出色,新鮮熱辣炸起,吉列皮同肉身緊貼,皮脆唔乾唔熱氣,肉質鬆軟,配埋醬油食無得輸🐷。我哋嗌咗四串串燒Skewers🍢,包括牛外脊串Beef Sirloin($38)、羊肉串Lamb($38)、培根蕃茄串Bacon Tomat
金槍魚蓋飯
炸豬扒蕎麥麵
串燒
我哋嗌咗四串串燒Skewers🍢,包括牛外脊串Beef Sirloin($38)、羊肉串Lamb($38)、培根蕃茄串Bacon Tomato($38)同埋蘑菇串Mushroom($20)。串燒高質,肉味濃郁,你會清楚分到佢係邊款肉。🍅我最鍾意煙肉包住蕃茄嗰串,咬落爆晒汁。不過佢所謂嘅蘑菇其實係冬菇先啱😅。
題外話,落單後店員為我哋送上前菜🥗,分別係冷豆腐泡菜漬物,佢哋都幾精緻,又開胃。
總括嚟講,微笑韓國料理相當有質素,食物用心製作,唔係一味得個辣字或重口味☺️。有機會我會再嚟幫襯,等天氣凍啲試吓佢嘅鍋物。
2021-11-16
金槍魚蓋飯