2021-04-10
今天在火炭區工作,跟同事到了鄰近嘅新屋邨- 駿洋邨商場,一起午飯,剛剛到了下午茶時段。茶餐廳選擇非常多,我哋分別叫了一個炒烏冬及焗飯,只需加 $5 就可以有一杯特飲。我叫了經典紅豆冰,朋友叫了凍檸檬菜蜜。干炒沙嗲雞絲烏冬 $39有雞蛋絲同芝麻點綴,看起來很有心思;份量非常大,單是烏冬都有兩個飯碗嘅份量,而且配料非常之多種類:蔥、芽菜、紫洋蔥、雞柳、雞蛋絲、芝麻、韭菜、白洋蔥,絕不馬虎,正因如此,口感豐富,味道的層次感也提升了。葡汁焗雞扒飯 $40同事這個雞扒飯份量也非常大,先看配菜,有好多拉絲芝士,雞扒也很大件,其他配菜有洋蔥、薯仔、紅蘿蔔,葡汁味道有好香嘅椰子味。至於個飯係炒飯做底,令到這個焗飯非常有鑊氣!凍經典原味紅豆冰 茶餐加 $5我覺得這個紅豆冰好好味,唔會太甜,又唔會太多冰溝淡了味道。怪不得叫「原味」紅豆冰!凍檸檬菜蜜 茶餐加 $5朋友說檸檬唔苦,甜度剛剛好,冰的份量也非常適中。真想不到火炭屋邨裡會有一間有質素的茶餐廳!
干炒沙嗲雞絲烏冬 $39
葡汁焗雞扒飯 $40
凍經典原味紅豆冰 茶餐加 $5
凍檸檬菜蜜 茶餐加 $5
朋友說檸檬唔苦,甜度剛剛好,冰的份量也非常適中。
真想不到火炭屋邨裡會有一間有質素的茶餐廳!