2023-11-06
小編係名副其實既牛魔王🐮😈,好鍾意食牛🐮,所以今次就黎呢間試下阿根廷菜🇦🇷🤤 入門口已經見到佢地既自家熟成櫃,入面放左唔同部位既阿根廷🇦🇷草飼牛扒,會放喺入面熟成至少7-14日去增加牛肉既肉味~ 坐低之後見到半開放廚房裡面既扒爐,廚師會以傳統做法,用猛火🔥去鎖住肉汁,燒過之後🔥仲有淡淡既炭香tim,啲牛🐮都幾好食😋~ 而裝修行古典風格,以深色既木調🪵同啡色既磚牆🧱為主,仲有啲古銅色既吊扇,光線比較昏暗,感覺好似去左外國食一個悠閒既午餐,感受下慢活既氣氛~(5 😍 係滿分,🤩係半分) Lunch Set - $218Lunch Set (Rump Steak) - $298Rump Steak 🥩 (好味指數:😍😍😍😍)平時好多時都食肉眼或者西冷🥩,今次就試下新野,rump steak其實係臀肉,係腰肌至臀部之間既肌肉,牛肉🐮風味濃厚,雖然脂肪比較少,但筋膜都比較少,厚肉得黎質感厚實有彈性但唔會韌~ 而小編叫既係medium, 燒得🔥恰到好處,裡面依然係粉嫩既粉紅色又juicy,仲有淡淡既炭香tim~ 另外不得不提既係個上枱方式幾靚,牛扒🥩放喺鐵板上面,插左板顯示生熟程度既木棍仔,再喺旁
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
Lunch Set - $218
Lunch Set (Rump Steak) - $298
Rump Steak 🥩 (好味指數:😍😍😍😍)
平時好多時都食肉眼或者西冷🥩,今次就試下新野,rump steak其實係臀肉,係腰肌至臀部之間既肌肉,牛肉🐮風味濃厚,雖然脂肪比較少,但筋膜都比較少,厚肉得黎質感厚實有彈性但唔會韌~ 而小編叫既係medium, 燒得🔥恰到好處,裡面依然係粉嫩既粉紅色又juicy,仲有淡淡既炭香tim~ 另外不得不提既係個上枱方式幾靚,牛扒🥩放喺鐵板上面,插左板顯示生熟程度既木棍仔,再喺旁邊放左6種傳統既阿根廷🇦🇷醬汁,有酸酸甜甜既番茄他他🍅、清新既青醬🌱、惹味既BBQ醬等等,任君選擇~
平時多數食芝士焗雞扒🐥,芝士焗吉列牛扒🧀🥩真係第一次試~ 個吉列牛扒🥩既炸皮係用麵包糠🍞整既,唔會過厚同油,質感金黃酥脆,塊扒🥩既肉質幾軟熟,牛味🐮香濃,配埋上面焗融左有鹹香又帶啲拉絲既芝士🧀,同埋上面酸酸甜甜又多汁既番茄🍅,感覺醒胃又唔會好油膩~
Steak tartare 🐮 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
個他他都幾好食,質感軟腍得嚟又唔會無咬口,亦唔會有好多筋,入面仲有啲清香既香草🌿,酸酸地咁幾開胃🤤 又可以中和左肉既油膩~ 同時仲可以配金黃香脆既法包🥖一齊食,幾香口同口感豐富
Empanada de Carne Criolla 🐮🥟 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個係一個牛肉餡餅🐮🥟,個樣好似平時啲批🥧咁,裡面有好多惹味有咬口既免治牛肉🐮同埋香甜軟腍既洋蔥🧅,表皮整到金黃酥脆,整體幾鬆化同香口~ 旁邊仲配左啲酸酸甜甜既番茄莎莎🍅,開胃又可以解膩
Garlic and Parsley Skinny Fries 🧄🌿🍟 (好味指數:😍😍😍😍)
啲薯條🍟上枱既時候仲係熱辣辣既,粗幼度適中,幾有咬口,炸到金黃酥脆,裡面質感綿密,配埋蒜頭🧄同香草🌿,惹味又有啲清香,都幾好食😋
Broccolis and Green Beans 🥦🫛 (好味指數:😍😍😍😍)
啲西蘭花🥦同青豆都煮得幾清新爽口,有用到鹹香惹味既蒜頭🧄去烤,又唔覺有草青味,亦都唔會老得濟有渣,烤完收乾左啲水分又香口啲~
Chocolate Fondant - +$78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個心太軟上枱既時候仲係熱既,一整開就見到啲朱古力漿🍫好似澎湃既瀑布🌊咁湧出黎😍 個朱古力漿🍫香濃醇厚,質感軟滑又帶有少少朱古力🍫獨有沙沙地口感,甜度適中,塊皮就焗得幾鬆化帶啲微脆,有兩種口感幾正🤤 旁邊仲配左啲酸酸甜甜既士多啤梨片🍓、藍莓🫐同桑莓,清新又無咁漏~
前菜仲有上到一款香草麵包🌿🍞,質感幾濕潤軟熟,有清新既香草🌿香味,又有啲牛油🧈既鹹香,感覺都唔錯~
好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍