2022-08-10 132 瀏覽
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!今次就想同大家分享一間專食日本料理嘅餐廳😎。有時真係會突然間心血來潮想食日本嘢🇯🇵,連我都解釋唔到個原因🤣。今次我都叫咗啲比較經典嘅日本料理,一齊嚟睇吓我嗰日食咗啲咩啦😋。環境方面☝🏻其實以日本料理餐廳來講,呢間餐廳個面積都算大👍。另外呢間餐廳嘅選址喺長沙灣道,所以都算幾容易就搵到☺️。食物方面✌🏻#極上牛肉鍋($98)首先想介紹嘅係呢一份極上牛肉鍋🐮。由於呢一款係午市定食,所以另外都會有飯🍚、麵豉湯同埋沙律🥗。講返呢個鍋物先,我自己覺得呢一個鍋真係好好送飯😍。原因係因為呢個鍋嘅湯底比較清淡,係呢個天氣其實可以直接加啲湯落個碗度當湯飯食😊。同埋鍋入邊都有好多蔬菜類,夠晒有營養😬。至於佢嘅牛肉都好有質素🥩,就算吞咗之後口腔都仲會有牛嘅香味🤤。#日式鰻魚炒飯($90)跟住要介紹嘅同樣係午市定食之一🙌🏻,呢個日式鰻魚炒飯,因為我自己覺得叫定食嘅CP值高啲🤣。同埋我叫呢個炒飯嘅原因係因為喺日式炒飯嚟講,我最鍾意嘅就係鰻魚炒飯啦😍。講返呢一個鰻魚炒飯先,就咁睇個賣相就已經見到呢個炒飯相當豐富,喺炒飯面上面放咗紫菜絲同埋飛魚子🤪,令到成個炒飯個口感都有所提升。我欣賞佢嘅鰻魚粒都
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#極上牛肉鍋($98)

#日式鰻魚炒飯($90)
跟住要介紹嘅同樣係午市定食之一🙌🏻,呢個日式鰻魚炒飯,因為我自己覺得叫定食嘅CP值高啲🤣。同埋我叫呢個炒飯嘅原因係因為喺日式炒飯嚟講,我最鍾意嘅就係鰻魚炒飯啦😍。講返呢一個鰻魚炒飯先,就咁睇個賣相就已經見到呢個炒飯相當豐富,喺炒飯面上面放咗紫菜絲同埋飛魚子🤪,令到成個炒飯個口感都有所提升。我欣賞佢嘅鰻魚粒都算切得幾大粒,夠晒足料🥳。同埋成個炒飯都好惹味,話咁快就食完一碟🤩。

#火炙海膽左口魚裙邊丼($168)
壓軸出場嘅就係呢一個火炙海膽左口魚裙邊丼🤭。唔知大家平時食壽司會唔會食左口魚裙邊壽司,我自己就每次都一定會食嘅😎。我覺得因為左口魚裙邊嘅魚油經過炙燒之後會特別香🥹,食完之後會覺得好舒服😂。講返呢一個丼飯先,我覺得佢個左口魚裙邊經過炙燒之後的確係我預期中嘅好味😍,左口魚裙邊真係入口即溶㗎😋。要講入口即溶其實唔止左口魚裙邊,連另一個主角海膽都一樣係🤤,我覺得佢個海膽真係好新鮮,放入口係真係食到好濃嘅海膽原味❤️。呢種味真係要好新鮮嘅海膽先至出到嚟!

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑