築間酸菜魚

2024-07-17 257 瀏覽
今晚係銅鑼灣想食酸菜魚,搵倒哩間台式嘅酸菜魚,好似幾得意,就決定試下。一入餐廳就已經對環境相當滿意,坐位同通道都相當闊落,坐近窗邊視野開揚,幾舒服。哩度除左主打嘅酸菜魚之外,仲有幾款特色嘅魚,雖然得2個人,但真係好多野想試,最後我地除左酸菜魚,仲叫左個海派蝦湯魚,主打湯底用蝦煮足3個鐘,仲叫左2個小食,2杯野飲同一個甜品。首先講返主打嘅酸菜魚,魚片唔少,味道同食開嘅酸菜魚有少少分別,唔會過濃,好易入口,個湯唔油,有啲想飲埋🤣好多酸菜,好好食然後個蝦湯魚相當有驚喜,食得出個湯真係煮左3個鐘,好似食緊蝦湯拉麵,同魚片出奇地夾,仲有青口,蝦,蜆,帆立貝,好鮮,又唔小心飲左啲湯。2個小食都好出色,甜不辣好好食,一啲都唔油,份量亦相當多,而魚下巴就炸得好乾身,有啲位連骨都可以食埋。而2杯飲品都唔錯,白桃沙瓦同蜂蜜檸檬水都好飲,相當清新好適合解膩。最後已經好飽,但又好想食甜品,所以叫左一碗紅豆仙草,有台灣嘅味道呀🤣哩度原來仲有lunch set,下次放lunch可以再嚟!

哩度原來仲有lunch set,下次放lunch可以再嚟!

2024-07-15