The Pearl

2023-06-16 48 瀏覽
襯生日就book咗瑞生酒店入面既Pearl 慶祝下,入到去個裝修環境好靚有好格調。我哋叫咗兩個前菜,Main都好飽,而且擺得好靚。#煙三文魚芝士卷 ($98) - 煙三文魚捲住蘆筍,海帶同埋cream cheese。咁多種材料既配搭都好夾而且好爽口,口感既層次好豐富。食完之後好清新作為Starter 十分開胃#香煎北海道帶子 ($108) – 碟帶子一上菜就非常之香,好吸引。墊底既係枝豆蓉,枝豆蓉好creamy 就咁食都已經好好味。帶子煎得好靚入面係半生熟,煎得啱啱好。帶子面有少少既麵豉醬,配埋帶子一齊食個味道超正,麵豉個鹹香味帶出咗帶子既鮮味。食完一粒就想繼續食#烤澳洲羊西冷 ($158) – 本物會以為係好似羊架/牛扒咁一大舊上碟,原來上碟係兩條長既羊扒條。方便我哋去食同埋唔會切到咁失禮XD羊肉煮得啱啱好,大約5~6成熟左右。食落冇乜羊羶味非常之嫩滑,有時仲覺得好似食緊牛。而且配菜一啲都冇偷懶,好好味由其黑蒜好出色。原來個底係配咗兩種汁,燒汁既味會比較出啲。#燴澳洲牛面頰 ($328) – 係街好少見到有牛面頰食,牛面頰既份量有好多食落去有好濃烈既牛肉味,煮到非常之嫩入口即溶咁。另

食落去有好濃烈既牛肉味,煮到非常之嫩入口即溶咁。
另外配咗一舊和牛薯餅,食落都軟滑牛味就相對牛面頰冇咁出但都有。而且一啲都唔油膩。

#The pearl ($128) – 用champagne 用底配上佛手柑既味道。飲落好香柑桔味而且比較清新。不過酒味比較勁會有少少既酒苦味

烤澳洲羊西冷
慶祝紀念