2024-06-14
為慶祝生日,朋友帶我去尖沙咀一間已開業18年的日式鐵板燒,這裡除了鐵板燒、還有Omakase和浜燒等我們選擇了二人套餐 $888/位有鮑魚、龍蝦、大元貝、和牛和鵝肝✨季節沙律沙律菜清新爽口,配上胡麻醬更開胃✨魚籽鵝肝蒸蛋面層有好多黑魚籽,入面還有鵝肝,蛋味香濃又嫩滑,口感豐富✨鮮活時令龍蝦龍蝦肉新鮮彈牙,鮮甜又美味,多士煎得好香充滿牛油味,再搭配龍蝦一齊食,非常香口惹味✨季節時令海鮮今次時令海鮮係大元貝,大元貝厚身大大粒,味道鮮甜多汁,搭配紫蘇葉和微辣的胡椒包住一齊食,香口又美味✨原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚大大隻,肉質厚實飽滿,口感軟腍彈牙,味道鮮甜又多汁,加上牛油和黑胡椒食起來更香口,搭配昆布忌廉汁將味道再提升,非常有驚喜,朋友都讚不絕口✨香煎頂級鵝肝鵝肝煎得好香,入口即溶滿口鵝油香味,鵝肝上還加咗黑魚籽和金箔作點綴,既能增加口感和吸睛,配搭多士和黑醋一齊食冇咁膩口✨龍蝦清湯將新鮮龍蝦剩餘的蝦頭蝦尾熬湯,令到湯頭特別清甜,夠晒暖胃✨鹿兒島霜降和牛薄燒薄燒和牛包住滿滿的蔥粒去炙燒,油脂豐富入口即溶,可搭配蒜片食可中和膩感✨鹿兒島霜降和牛薄燒厚燒我們選擇了5成熟,和牛油脂比例分布均勻,肉質
我們選擇了二人套餐 $888/位
有鮑魚、龍蝦、大元貝、和牛和鵝肝
✨季節沙律
沙律菜清新爽口,配上胡麻醬更開胃
✨魚籽鵝肝蒸蛋
面層有好多黑魚籽,入面還有鵝肝,蛋味香濃又嫩滑,口感豐富
✨鮮活時令龍蝦
✨季節時令海鮮
✨原隻鮮活南非鮑魚
✨香煎頂級鵝肝
✨龍蝦清湯
將新鮮龍蝦剩餘的蝦頭蝦尾熬湯,令到湯頭特別清甜,夠晒暖胃
✨鹿兒島霜降和牛薄燒
✨鹿兒島霜降和牛薄燒厚燒
我們選擇了5成熟,和牛油脂比例分布均勻,肉質粉嫩柔軟,油脂香溢,可配搭鹽昆布、芥末、海鹽或蒜片食
✨秋田炒飯
炒飯炒得粒粒分明,充滿櫻花蝦的鹹香味,食完都已經好飽
✨炒野菜
食咗咁多高貿嘅和牛和海鮮之後,最尾食返個炒野菜,有椰菜、冬菇和紅蘿蔔絲,用料豐富,食落味道清甜又爽口
✨精選甜品
是日雪糕是焦糖咖啡味和抹茶味,我和朋友都選擇焦糖咖啡味,焦糖甜味融入咖啡香味,兩者味道好夾,好想再食多一球😂
師傅得知朋友同我慶祝生日,特別準備了大大個十勝紅豆銅鑼燒,比平常客人食到的更大個,除此之外,師傅還在鐵板上用雞蛋黃即場寫上生日快樂和祝福語,還幫我們打卡影相,很有心思
客人如提前一兩日告知生日,餐廳還可以預先替客人準備材料,幫客人砌出自己心愛的公仔圖案,令客人渡過一個難忘的生日飯