2020-12-15
有留意住fb元朗搵食page都對呢間店不陌生佢曾經有過訪問,大家亦對佢有好評,就令我更加想試,果然冇令我失望😍👍🏻店舖面積唔大,建議買外賣,等候時間大約10至15分鐘,食嘅時候已經有啲涼但味道冇失色。我點左$56花甲粉,米線底,再加紫菜、生根、帆立貝及皮蛋。大約($9X),以呢個價錢絕對值得比呀!花甲粉($9X)配料:芫茜、蔥、炸蒜湯底:bb辣麻度:bb麻以為同普通嘅米線一樣,外型睇佢已經比一般米線膠兜來得高,米線份量同外面一樣,但重點係在於佢本身味嘅配料,非常之唔留手!😍,作為配料的黃芽白同金菇可以當成兩道菜,多到我也覺得這老闆太慷慨了!也許下次就不用再加配😂。湯底有花甲嘅鮮味不是食落只有味精和老死的鹹,食落都有新口感,係另類嘅米線湯底,花甲亦非常多,照看也有10粒以上。配菜方面,山根入邊有厚實的「肉」,不只是吃空氣,山根吸收了湯底嘅精華,份外美味😋。至於皮蛋,給我認知嘅外型有所唔同,口感爽脆,味道不像黑色那款這麼濃,大家有興趣可以試試,我就一般。這個米線嘅份量令我撐了好幾個鐘嘅肚皮,如果細食嘅人加一個配料都足夠,而且越辣同越麻應該更加好食。😋
花甲粉($9X)
配料:芫茜、蔥、炸蒜
湯底:bb辣
麻度:bb麻