2008-02-17 11 瀏覽
尋日星期六去會展結婚展,臨入去前O係附近O黎個Tea Break, 一路兜都冇乜心水,點知走到盡頭懶得再行,就隨便入o左呢間,最初選o左雞翼薯條同熱狗兩個Tea Set, 但個Waitress話冇晒雞翼轉伴條腸(我真係以為佢話半條腸,哈哈!)因為熱狗已經有腸所以轉叫燒(豬)肉一丁麵.好快o黎o左餐飲,兩set杯都幾新幾得意. 味道方面,我杯熱檸茶冇乜特別,男友杯熱咖啡,都冇聽佢comment過半句,所以相信係不過不失. 接住,驚喜1到,個熱狗完全唔係我地心想o個款啡皮+廚師腸+生菜,而係一個熱辣辣,軟軟地但又煙煙un un o既白色麵包皮包住一條打直切開粗粗o地o既脆皮腸, 再伴以好fresh 好靚o既一大片spinach, 再加青瓜,蕃茄同芥辣,呢個配搭對我o地o黎講真係幾新鮮同出乎意料之外, 最緊要o既係真係好好味同感覺好新鮮(我指熱辣辣之餘,D蔬菜真係好新鮮). 另一bonus 係佢個飽形真係幾啱我咀形^_^,可能我咀太細,食親D多料o既三文治類o既食物一定會通度跌而D醬汁就'hi'到成面係,但食呢個就完全冇呢個問題,食到一半打開個飽睇見佢D蔬菜'痴'實塊飽,因為佢唔係唧o左好

好快o黎o左餐飲,兩set杯都幾新幾得意. 味道方面,我杯熱檸茶冇乜特別,男友杯熱咖啡,都冇聽佢comment過半句,所以相信係不過不失. 接住,驚喜1到,個熱狗完全唔係我地心想o個款啡皮+廚師腸+生菜,而係一個熱辣辣,軟軟地但又煙煙un un o既白色麵包皮包住一條打直切開粗粗o地o既脆皮腸, 再伴以好fresh 好靚o既一大片spinach, 再加青瓜,蕃茄同芥辣,呢個配搭對我o地o黎講真係幾新鮮同出乎意料之外, 最緊要o既係真係好好味同感覺好新鮮(我指熱辣辣之餘,D蔬菜真係好新鮮). 另一bonus 係佢個飽形真係幾啱我咀形^_^,可能我咀太細,食親D多料o既三文治類o既食物一定會通度跌而D醬汁就'hi'到成面係,但食呢個就完全冇呢個問題,食到一半打開個飽睇見佢D蔬菜'痴'實塊飽,因為佢唔係唧o左好多芥辣,所以我估可能因為佢夠新鮮juicy 啩.

同男朋友一齊食完個熱狗,驚喜2先到, 雖然好似耐o左少少(如果我地真係分開兩個tea set食,可能一個人食完, 另一個人先開始食),但係for 我o地完全冇問題,直頭係時間啱啱好,而且碗湯真係好熱,唔同我自己煮,但煮即食麵經驗老到o既男友話因為我平時個湯係用熱水壺唧出o黎o既水, 所以冇咁熱喎... -_-! 講返碗麵,佢D麵質真係好掂,見D 麵條幼過自己煮o個D, 但又係煙煙un un 好好味(係呀,我最愛煙un 口感=P~~), D麵同D湯味道真係好似出前一丁麻油麵, 但個麵質我估唔關個煮法事,唔通咁落本用貴D o個隻出前一丁(真係靠估, 因為我o地兩個都未買過貴價o既出前一丁煮), 碗麵仲有一隻切開一半o既熟蛋, 味道西式但個樣就好似日式叉燒咁, 加加埋埋就攪到成碗日式拉麵咁, 都幾有趣.

最後,臨找數前同男朋友研究呢度抵唔抵食,因為D餐同茶餐廳差唔多,價錢就好能貴幾蚊,但用料絕對upgrade 晒,環境雖然係唔靚o既餐廳,但就一定好過茶餐廳, 最尾我o地o既conclusion 係, 呢度加完一後就可能唔係特別吸引, 但最終竟然唔使加一, 埋單只需$29+$32 = $61. 相當超值.