2012-07-01
今次第一次寫食評,,但居然要食一個差o既食評...今日係夜晚10點幾果陣,,因為朋友一齊投票決定之下,,逼於無奈再次入呢間服務態度過份得離譜o既餐廳到食,,因為係接近佢地打烊時間,,所以冇乜人,,我同我d fd 4個人一齊入去食,,叫waiter果陣,,終於d態度好番d了,,今次終於可以真正咁寫呢間餐廳o既食評了,,因為我親自食過呢到o既晚飯,,聽我本身提出話食味皇果個fd話味皇好食過城中米果陣,,我就放d期望落去,,但係可惜,,期望愈大,,失望都相對地增高.今次寫呢個食評主要真係以佢o既食物作準,,而唔係因為幾年前o既果件事而寫佢o既不好.我地今次幾個分別叫左幾個晚餐,,我唔記得佢個menu寫o既係咪黑椒汁,,但我好肯定佢用o既汁同我食到o既汁不符.味道一般,,蛋整得都不錯,,但希望佢唔好整穿個蛋黃!個"送"係一塊漢堡扒同一塊雞扒,,如果只求食飽肚而唔理味道同態度o既,,我歡迎你黎呢間!!因為份量真係好足夠!!但係如果有些小講求味道的話,,我就建議食家們唔好去食太多,,因為今日試過佢果塊已"燒焦"o既雞扒,,加上佢本身o既唔知乜野汁,,搞到我有d想嘔o既感覺...而主菜之後先黎o既白
味道一般,,蛋整得都不錯,,但希望佢唔好整穿個蛋黃!
而主菜之後先黎o既白湯,,我真係想知,,點解可以罐頭湯落鹽??
平時我自己係屋企煮o既罐頭忌廉湯,,都係岩岩好,,幾好味,,但係點解我飲到o既可以咁咸?
之後係咁咸o既情況下,,我問我fd果個所謂o既"老火靚中湯"黎試,,味道居然岩岩好
咁我應該判斷佢個老火湯好飲,,定係好淡好呢??
最後,,我都係決定左以後唔去果間野到食,,就算同fd一齊入黎,,都只會坐,,唔會再食的了.
題外話/補充資料:
幾年前,,我黎呢間餐廳果陣,,因為一個waiter o既態度太差o既原因,,我冇再去過呢間餐廳到食,,
如果住係由入伙開始住曉麗苑o既朋友都知道,,係金飯碗轉成城中米之前,,只有味皇呢間餐廳係最近的.
果陣就係咁岩係城中米裝修時期,,我見味皇近近地,,又好似好多人咁,,就入去坐下,,
果陣並唔係繁忙時間,,我見冇乜人等,,我就求其搵個空位坐低,,但個waiter叫我調位,,因為有好多人要坐我將檯.
因為我見唔係繁忙時間,,又唔想同人夾檯,,所以我就話:唔好意思,,我想自己一個人靜靜地咁食,,可唔可以唔調??如果真係因為唔夠位o既問題,,我係到叫個外賣就好了.
個waiter答得真係好野,,居然話:小朋友,,你唔調位我就唔幫你落單,,因為e加有一推人要等住坐你個位.
我:咁我唔食了.
之前我就拍檯走人,,
果陣我居然走左去食榮基美食都唔食呢間野:o
我仲記得走果陣個呀姐話:喂!講下笑炸!坐番低啦!我幫你寫單啦!
我心諗:連求人留低都要咁o既態度,,真係有冇搞錯啊?!