2025-01-06 355 瀏覽
銅鑼灣既Tower 535近年都開左好多新餐廳同café,最近就同朋友去左其中一間【Lounge Hakuba】食dinner,夜晚主打日式fushion居酒屋。見到二人前套餐好抵、就叫左啦,total有十一品,食物種類同數量都幾多。前菜—芥辣八爪魚、炙燒北海道帆立貝、炙燒三文魚:芥辣八爪魚唔會好辣、反而好惹味,北海道帆立貝同三文魚炙燒左好香口、三文魚油脂味好香。串燒—溏心蛋豚肉卷、紫蘇鷄腿肉、明太子山藥、金菇肥牛卷:全部都新鮮燒、溏心蛋豚肉卷非常流心、豚肉既醬汁甜甜地、同流心蛋好match。紫蘇鷄腿肉紫蘇味唔算太重、但都好juicy。明太子山藥非常爽脆、明太子少少微辣。金菇肥牛卷比較遜色、金菇有D靭。小菜—唐揚炸豆腐、甜甜辣辣炸鷄:呢兩樣個人都非常推薦、唐揚炸豆腐外脆内軟、吸收曬D湯汁好正。甜甜辣辣炸鷄有少少韓式辣醬feel,就算加左醬個皮都好脆。太卷—壽喜燒牛肉、牛油果忌廉芝士:壽喜燒牛肉比較惹味、加左腌蘿蔔可以解膩。而牛油果控既我更加鍾意牛油果忌廉芝士,非常清新。主食—壽喜燒牛肉烏冬:新鮮整起非常熱辣辣。烏冬吸收曬D壽喜燒湯汁、而湯汁比較甜口。牛肉非常軟霖、再加上溫泉蛋非常cre

主食—壽喜燒牛肉烏冬:新鮮整起非常熱辣辣。烏冬吸收曬D壽喜燒湯汁、而湯汁比較甜口。牛肉非常軟霖、再加上溫泉蛋非常creamy。

甜品—吉士鯛魚燒:吉士鯛魚燒外脆内軟、唔會太甜。另外仲有抹茶雪糕、紅豆同啫喱。

櫻Sakura Blessing:全部cocktail都係日本風,如果心大心細仲有得dum骰仔決定。基本上無酒味、gin加上櫻花糖漿,非常少女心。

山Wachini:主要係wasabi同青瓜味再加上gin,非常清新、酒味唔濃、而且個人覺得有少少紫蘇味。