2022-06-23
點樣食推介✨💛有heart cafe💛💛上環黃店💛殤城逆流 地址:上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖🍖法國小公主 $108 (7.8/10)依間係時光逆流嘅分店,座落係比較有privacy嘅商場,店主非常有心,又會係cafe度搞讀書會同音樂會,每個禮拜都有唔同嘅活動,店內仲有個迷你畫展睇🤣,門口仲有書賣,真係用盡曬成個空間,真心好欣賞,香港需要多d依類型嘅小店🌟依個法國小公主其實係三文治黎,中間有煙肉、火腿、腸仔、烘過嘅多士、都係心機嘢黎,要煎曬全部材料再比一層厚厚嘅芝士包圍住隊落焗爐焗🤤,最後再係個頂放過蛋黃仔,拌碟仲有堆勁脆嘅薯條,味道上係冇嘢可以挑剔,肥西嘢點會唔好食😂~佢仲要係我鍾意嘅鹹甜combo,d煙肉火腿帶曬個多士d甜味出黎~食完佢已經會飽到上心口,其實佢份量係main唔係snacks黎🤣🤣,要留意返即叫即整嘅等候時間會比較耐,同埋要2-6pm黎先有得食🍖法式頂級安格斯牛肩配薯蓉 $268 (7/10)份量取勝,估唔到會有4塊牛咁誇張😛,都真係幾抵食,調味上鹹度啱啱好,肉味都算濃,肉質都唔錯,但冇問到我要幾成熟,食落係medium well黎,同埋塊牛
💛有heart cafe💛
💛上環黃店💛
殤城逆流
🍖法國小公主 $108 (7.8/10)
🍖法式頂級安格斯牛肩配薯蓉 $268 (7/10)
份量取勝,估唔到會有4塊牛咁誇張😛,都真係幾抵食,調味上鹹度啱啱好,肉味都算濃,肉質都唔錯,但冇問到我要幾成熟,食落係medium well黎,同埋塊牛係改肉上要再落多d心機,改多少少會好d,薯蓉方面係任食都幾開心,算夠滑但唔夠牛油香🤣
🍖I burn with u 啤酒 $68 (8/10)
revtime佢地有出自己一系列嘅啤酒,依款i burn with u真係幾好飲,易入口,聞落好甜caramel味,飲落好順🤣,依個啤酒名明嘅就明,但我唔係好明點解個啤酒又甜又香但改依個名,我expect會配d重口少少嘅味道,haha
回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指數: 🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️ (滿分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
依度樓底高,座位闊,空間感夠大,仲要樓上舖私隱度高人流少,係依度真心可以hea好耐,推介係港島諗唔到去邊度hea嘅朋友仔