2018-11-12 70 瀏覽
好耐無放過星期六喇,雖然家住北區,但十分喜歡行下大埔,買餐靚餸。買餸前緊係要食下野,熟食中心食到悶悶地,今日就行去對面公園仔附近搵食。見呢間好多人下,就入去幫襯下啦,好好彩,最後一張枱俾我地坐到。最初以為係一般茶記,打開餐牌竟然有好多選擇,有d都好特別,尤其係包類;但今日係食lunch,一行三人都係芝士fans,所以點左勁多芝士嘅溶岩系列。我點左個芝士焗肉醬焗豬扒飯,面頭舖滿拉絲芝士,上枱前已加巴馬臣芝士粉,令芝士更香濃,豬扒夠軟淋又有肉汁,肉醬很出色,一般快餐都係用急凍的紅羅白粒粒,但呢間小店竟然係自己切,仲要係幼粒,食落爽口不會淋晒,可見廚師的心機認真。跟飯有半個奶油豬,真的好好食,外酥內軟,跟餐都咁認真,難得。同行的點左阿差咖哩牛肋焗飯,試了一咖哩汁飯,咖哩香濃到位,牛肋肉似是慢煮的,淋得黎又唔會爛晒。仲有叫左個燒牛肉芝士黑椒意粉,我沒有試,但聞到好香黑椒味,同埋清晒碟就知好食。由於見到d包好吸引,所以叫左一份肉鬆芝蛋吐司開心share,吐司仲塗了花生醬配搭新,且真的好美味,下次下午茶一定要自己食一份。最後想講嘅係呢度嘅檸茶好香檸檬味,完。

跟餐奶油豬
肉鬆芝蛋吐司
芝士肉醬豬排焗飯
肉醬內的紅蘿白粒係手切架,讚!
跟餐奶油豬
肉鬆芝蛋吐司
芝士肉醬豬排焗飯
肉醬內的紅蘿白粒係手切架,讚!