星期日下午約2:30到達位置清靜和人流少的何文田和旺角交界 — Top Blade Steak Lab。Top blade係牛肩位置,故名思義餐廳採用牛肩部位的牛肉為菜式。另一吸引之處就係 任 食 薯 條 !餐廳的裝潢簡約但帶點工業風,座位安排不會太逼夾。落單前店員會介紹每款煮法嘅特色。餐牌非常簡潔,主菜只有3個選擇但全部都係比較少食的部位 — Flat iron,係牛肩較軟嘅一部分。Herbly Flat Iron Steak- 口感好軟 唔會起渣 但不失牛肉味- 有一舊蒜頭陪襯- 外面煎得幾香口Guest Chef’s Flat Iron Steak- 外面煎得香- 如果仲意軟身建議medium rare,否則肉質感覺比較粗糙- 薯蓉滑口 忌廉味不重薯條係任食,店員好快就會幫你refill,而且每一轉薯條都係岩岩炸好,食落有蒜鹽味道,非常香脆。小總結地段休閒令心境更放鬆,呢個價錢食到有presentation同高質的牛肉同薯條🍟絕對抵食!

Guest Chef’s  Flat  Iron  Steak

Herbly Flat Iron Steak
- 口感好軟 唔會起渣 但不失牛肉味