2024-09-19
最近天氣超焗熱,真係行兩步都出曬汗。約朋友都唔敢約D 太遠既餐廳,漁正係佐敦地鐵站隔離既居酒屋,非常方便之餘,人氣都好高,今日就book 左檯同幾個朋友黎聚下舊。首先點左個前菜龍蝦沙律,面頭有大量蟹籽,龍蝦肉有巨量而且好彈牙!底部有青瓜絲,撈埋一齊食感覺好清新,真係好開胃!北寄貝通常都係食熟既刺身,漁正竟然有提供新鮮活北寄貝刺身,即刻點左!北寄貝超級新鮮,食落少少爽口,越咬就越感受到具類既鮮甜味,最好食係佢粒帶子肉,口感彈牙鮮味十足,好正!味噌燒蠔大大隻而且好厚肉,因為左入左味噌去燒,燒蠔鮮嫩得黎仲多左一陣豆香味,層次幾豐富。師傅手勢唔錯,蠔肉入口爽滑鮮甜,正!清酒煮蜆上枱個陣仲熱辣辣,已經聞到好香既酒香味,蜆肉大大隻,無沙啖啖肉!新鮮肥美。燒牛小排都唔錯,牛小排係半肥瘦,燒到5成左右既熟度,仲見到好靚既粉紅色。而佢配送既醬汁似燒汁,配搭埋一齊食真係正!另外要講下鹽燒吞拿魚下顎,賣相唔係話特別靚但內容物絕對驚艷到我!本身燒到外皮脆香,但我地就唔知邊度落手好。店員主動過黎幫手切開面既厚皮,即刻有魚既香味湧出。第一次食吞拿魚依個部分,估唔到肉質甘嫩滑,仲要好有魚脂!而佢送既醬汁酸酸地又非常
另外要講下鹽燒吞拿魚下顎,賣相唔係話特別靚但內容物絕對驚艷到我!本身燒到外皮脆香,但我地就唔知邊度落手好。店員主動過黎幫手切開面既厚皮,即刻有魚既香味湧出。第一次食吞拿魚依個部分,估唔到肉質甘嫩滑,仲要好有魚脂!而佢送既醬汁酸酸地又非常解膩,好快已經清左依碟!推薦!
濃蝦湯烏冬真係好誇張!湯底係極濃郁既蝦湯,非常鮮甜!面頭更加加入櫻花蝦,令到個湯更加鮮香!而幼身烏冬煮到剛剛好,掛汁之餘仲好彈牙!
吃完之後大家決定再點少少串燒一邊吃一邊吹水。漁正既各款串燒都好出色,特別深刻既有荔枝豚肉卷串,用豚肉包住荔枝肉黎燒,肉香味配荔枝既清甜,真係估唔到味道會甘夾。汁燒帆立貝都好正,每串兩大隻而且燒到剛剛好充滿肉汁!雞軟骨爽脆,非常岩用黎送酒!一啖串燒一口啤酒,人生一大樂事呀!
整體黎講漁正係好有質素既居酒屋,但建議先訂座因為我食得無耐已經爆場。依加仲有openrice book 檯7折優惠,唔好錯過!