Morton's of Chicago

同男朋友補祝情人節,呢間餐廳我一直想試好耐,終於有機會,期待已久🥰地點好方便,泊車可以係正隔離大廈。我哋一上到餐廳,服務員每位都好有禮貌,又唔會無人理,而且雖然最後無安排窗邊位,但都係窗附近睇到夜景,環境係好浪漫🌹。點完菜,先上洋蔥包熱辣辣,係唔錯,但未到必食,個cream/butter應該係餐廳自制,亦無話特別香。跟住就到海鮮熱盤:好彩有叫呢個海鮮熱盤,否則今晚會好失望🥲蟹餅可以的,啖啖蟹肉,帶子算爽,我本身麻麻地蠔,因為我怕仲腥味,但佢無既,因為佢個蒜味都濃,整體對我黎講可以的。之後就上牛扒,我哋叫咗Dry aged Rib eye beef,一上台真心已經一陣「蘇」味,佢仲有我自己最唔鍾意既Parma ham 種肉「蘇」味,佢個汁係紅酒煮,我唔知係佢個sauce 調校唔好定枝紅酒唔靚,我哋兩個真係食到一大半都頂唔順,都無食晒塊扒,真係超臭食完諗住試埋佢個signature chocolate cake,心太軟,真心都好失望,成件cake都係太甜,佢入面流心朱古力,其實唔洗用milk chocolate ,應用dark chocolate ,原因件蛋糕外面已經偏甜,令到成舊cake

點完菜,先上洋蔥包

跟住就到海鮮熱盤:

好彩有叫呢個海鮮熱盤,否則今晚會好失望🥲

食完諗住試埋佢個signature chocolate cake,心太軟,真心都好失望,成件cake都係太甜,佢入面流心朱古力,其實唔洗用milk chocolate ,應用dark chocolate ,原因件蛋糕外面已經偏甜,令到成舊cake 好膩/漏

其間都有待應兩次問我哋嘢食如何,我哋無反映比佢哋聽,因為我覺得講完都係無乜用,感覺唔會因為我一句說話而唔再用澳洲牛扒。亦有可能有客人鍾意食「蘇」牛扒。

不過我自己就唔會再食Morton’s ,因為另一間有名American steak house 比佢更好食,又比佢平,更值,只係唔係正正對住夜景。
2023-04-16
慶祝紀念