2023-10-27 317 瀏覽
當你落咗單,樓面(帶口罩女仔)就同我哋講:唔收信用卡,收Alipay/現金,要依家俾咗錢先。咁就好奇問佢:你啲嘢都未黎,點解要俾咗錢先?係咪公司規定?(因為等位,入座同門面都無見到有話唔收卡同要未食先俾錢)。咁如果係公司規定,咁無謂呀,其實都㩒咗個APP準備俾錢。不過佢嘅回應令我唔想依一刻俾錢。因為佢表現得無我哋咁好氣咁嘅樣,講咗幾句,但因為現場環境太嘈,只係聽到:要俾咗錢先,如果所有人同一時間食完,要等好耐。當日係平日,入座時間係晚上九點多少少,現場係滿座,但當刻亦唔係所有枱都係同一時間入座。個樓面無我哋咁好氣,就即刻轉身去企係出餐果個位同另一位應該大佢少少嘅同性同事(無帶口罩)手舞足蹈咁表達:佢嗌我哋俾錢,佢哋又依又路咁,又問點解要依家俾?(我全程睇住佢哋,無帶口罩嘅同事果刻仲識笑笑口咁回應佢同事)。到我哋食晒,準備離開前,咁當然係俾錢啦!無帶口罩果個樓面塊面都黑黑地,俾完Alipay,問佢要返收據。佢就一句:無收據,得呢張(所指係枱面果張,你落單後嘅單上面係印住:「堂食」待付款)。只收現金,Alipay,唔收credit card (一個冰基本$110),俾完錢又無收據,連一張「

只收現金,Alipay,唔收credit card (一個冰基本$110),俾完錢又無收據,連一張「堂食」已付款都無,Alipay部機嘅收據又話無。

究竟係慳時間?環保?定。。。。。?

15 分鐘 (堂食)
其他