2025-01-17 564 瀏覽
今日收工一個人去搵食,就去咗蘭杜街行下,睇下有乜心水。見到新開間發達叉燒,就去試下啲叉燒水準如何。見到滑蛋叉燒飯$70蚊,金鐘收費算係咁啦,加上好叉燒而家難搵。再加咗$10轉做豬油撈飯,畢竟而家好少見。而且我同職員講想要肥啲嘅叉燒,職員都好有禮貌咁話會儘量安排,唔一定有。咁我見個職員都咁有禮貌咁提我,我都做好心理準備,希望師傅心情好,幫我安排到肥少少嘅叉燒~到一上桌,先嚟碗湯,無乜味精,少鹽清湯,暖下位熱下身相當合適。主菜一上,豬油撈飯非常香,我半攪拌後食得相當過癮。滑蛋相當香滑,唔會太油唔會太濕,師傅手勢相當好!叉燒雖然全瘦,但份量多,師傅為咗配合瘦叉,將佢切得非常薄,雖然乾,但都咬得爛,配合滑蛋同豬油,完美平衡!唯一美中不足係叉燒表面無乜焦糖味同炭香,有少少似食緊煲湯湯渣,不過有滑蛋同豬油配合,完美平衡!總括嚟講,服務態度同環境非常好,一個人坐得非常舒服,職員都提我要撈勻豬油先好食個飯,非常親切同好笑容。作為一間叉燒專門店,如果為咗食叉燒而去嘅人,可能要有心理準備,試多幾次,撞下手神先食到想食嘅肥瘦度!或者有食過嘅人可以分享下點先食到肥叉燒~我個人而言唔會再去,因為我肯定有其他鋪頭
今日收工一個人去搵食,就去咗蘭杜街行下,睇下有乜心水。

我個人而言唔會再去,因為我肯定有其他鋪頭會有多啲肥叉賣俾我呢個愛肥之人~
滑蛋叉燒飯(要求肥叉)
2025-01-17
  • 瘦叉燒飯